fbpx

Carme Porta i Jordi Samsó han estat els ponents convidats a la presentació del número 32 de l'Eines

S’ha presentat l’Eines 32 “Dissidències sexuals”

Carme Porta, activista feminista i LGTBI, i Jordi Samsó, activista LGTBI, han presentat el número 32 de la revista Eines, titulat “Dissidències sexuals”. La presentació s’ha fet aquest dimecres 10 d’octubre a la tarda al Harlem Jazz Club de Barcelona.

Carme Porta: Fa 15 anys que es fan polítiques LGTBI a Catalunya. En aquest sentit, som referents

En la seva intervenció, Carme Porta ha volgut fer un breu repàs de l’evolució de les polítiques LGTBI a Catalunya, on considera que s’ha avançat molt en els darrers 15 anys. L’activista feminista i LGTBI ha reflexionat que tot i que encara hi ha molt a desenvolupar, l’actual llei 11/2014 contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia és una de les millors lleis del món en aquest àmbit, molt participada per les entitats. També ha considerat que els plans interdepartamentals LGTBI del Govern de la Generalitat han ajudat molt a normalitzar la situació que pateixen les persones del col·lectiu ja que cal incloure la perspectiva de diversitat sexual a l’hora d’abordar totes les polítiques públiques.

Jordi Samsó: Veiem com els drets humans tenen una fragilitat enorme i, per tant, hem de vigilar que no hi hagi una regressió en l’àmbit LGTBI

Jordi Samsó ha volgut destacar el treball del moviment LGTBI en les darreres dècades, des del treball en la clandestinitat als anys setanta, les manifestacions dels vuitanta i l’impuls que va rebre el col·lectiu amb el Govern d’Entesa (2003-2010), on amb la creació del programa interdepartamental es va aconseguir una intervenció estructural. També ha afirmat que a dia d’avui s’ha aconseguit que a Catalunya no hi hagi cap discriminació legal pel col·lectiu LGTBI.

No obstant, per a Samsó: “Hi ha un treball personal que cada un, de forma individual, ha de realitzar. Ni l’activisme LGTBI ni les lleis estalviaran aquest treball personal”. En un context de retallada de drets humans, Samsó creu que és indispensable ser vigilants per a evitar que es desfaci el camí recorregut. Finalment, l’activista ha considerat que encara hi ha molta feina per fer i problemàtiques que hem d’afrontar com a societat, com ara el bullying escolar per raons de diversitat sexual o les teràpies “reparatives”.

 

Els continguts de l’Eines 32

Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació Josep Irla, ha explicat que el contingut central de l’Eines 32 connecta amb la temàtica del número anterior de la revista, dedicat al retrocés dels drets civils i l’ascens de l’autoritarisme: els nous autoritarismes que estan sorgint arreu del món van tot sovint acompanyats d’un discurs homòfob i de rebuig de la diversitat sexual.

Els autors del número 32 de la revista són Mireia Mata, Toni Mansilla, Alba Medrano, Teo Pardo, Elisabet Vendrell, Anna Moyà, Iolanda Fresnillo, Pep Salas, Maria José Añón, Adrià Reyes, Naomi Klein, Clàudia Rius i Anna Bertran, a més de Carme Porta i Jordi Samsó que han protagonitzat la conversa central moderada per Cristina Garde.

Podeu descarregar-vos el número ‘Dissidències sexuals’ clicant aquí.

Comparteix aquesta noticia