Margarida Colomer, David Bote, Joan Manuel Tresserras i Pelai Pagès

Margarida Colomer, David Bote, Joan Manuel Tresserras i Pelai Pagès

S’ha presentat la biografia de Josep Abril, a Mataró

‘Josep Abril. Alcalde de Mataró afusellat pel franquisme’ és el nou títol editat per la Fundació Josep Irla, escrit per la historiadora Margarida Colomer. El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró ha acollit l’acte de presentació, en què hi ha intervingut Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, Pelai Pagès, professor d’Història de la Universitat de Barcelona, i David Bote, alcalde de Mataró, a més de l’autora.

Una estona abans havia tingut lloc la inauguració de l’escultura que ret homenatge a Josep Abril, situada a la intersecció entre La Riera i el carrer Bonaire, elaborada per l’escultor Perecoll.

Sobre l’acte de presentació
Margarida Colomer ha explicat que els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat són molt presents a la biografia. Josep Abril considerava que si no es lluitava per la igualtat, no es podia assolir la llibertat, ha afegit l’autora.

Els valors republicans són molt presents a la biografia

Abril va lluitar per la pau, per un món igualitari i en llibertat, i per viure en una República. Colomer ha dedicat la biografia a totes les famílies que van haver de patir la por i les grans humiliacions del franquisme. “Hem de seguir lluitant pels que ens van precedir i pels que encara han de venir. Avui la lluita per la llibertat és de color groc”, ha explicat.

Margarida Colomer ha dit que fa 79 anys que Abril fou afusellat. “Aquests judicis es van fer sense cap garantia de justícia”, ha declarat.

Joan Manuel Tresserras ha explicat que cal fer un esforç per recuperar la memòria històrica, i també per rescatar la veritat. “Si no tenim una bona perspectiva històrica és difícil entendre què ha passat”, ha dit.

“La satisfacció de presentar aquest llibre és tan gran com el temps que hem hagut d’esperar”, ha sentenciat el president de la Fundació Josep Irla. I ha explicat que en el cas de Josep Abril s’ha pogut treballar amb materials tan primaris, que hi trobem la persona.

Tresserras ha dit que hauríem de plantejar-nos quina mena d’odi, i quina concepció de l’Estat i de les lleis, permet matar un home com Josep Abril. “Cal que aquest odi sigui sotmès i no es pugui imposar a les nostres llibertats”, ha declarat. I ha afegit: “Llegint aquesta biografia podem entendre a quina mena de violència ens estem enfrontant, i l’hem de combatre”.

Margarida Colomer i Joan Manuel Tresserras, a la presentació de la biografia

Margarida Colomer i Joan Manuel Tresserras, a la presentació de la biografia

Sobre Josep Abril
Josep Abril i Argemí, nascut el 1868 a Santa Maria de Palautordera, va combinar el  seu ofici de sabater amb un gran afany de saber autodidacta i compromís polític, que el van dur a esdevenir un dels prohoms del republicanisme mataroní de principis del segle XX, com a regidor i com a líder del Partit Republicà Democràtic Federalista i Radical de Mataró.

Josep Abril fou el primer alcalde republicà de Mataró

El 1930 fundà i liderà el Centre Republicà Federal de Mataró, una de les entitats que s’adherí, el març de 1931, a la nounada Esquerra Republicana de Catalunya. Un mes després esdevenia el primer alcalde republicà de la ciutat. A partir de 1934 continuà sent regidor fins ja entrada la Guerra Civil. Aquesta llarga trajectòria de lluita cívica, social i política el va portar, a la fi de la guerra, a ser detingut, empresonat, jutjat, condemnat a mort i executat pel règim franquista, esdevenint un símbol de les llibertats democràtiques per a les futures generacions mataronines. Consulta la biografia pitjant aquí.

Fou condemnat a mort i executat pel règim franquista

Sobre l’autora de la biografia
L’autora del text, Margarida Colomer, és llicenciada en Geografia i Història per la UAB. Ha estat mestra en totes les etapes de primària i secundària. El 2003 li fou atorgat el Premi Memorial Estrella Casas i Costa, de reconeixement de la seva trajectòria educativa en Ciències Socials. Ha treballat en recerca de la història del moviment obrer i cooperativista de la República, Guerra Civil i Franquisme, en l’àmbit del Maresme. Entre les seves obres destaquen: Cooperativisme i moviment obrer. L’exemple de la Cooperativa del Vidre de Mataró (1920-1944); La Guerra Civil a Mataró, 1936-1939; La postguerra a Mataró, 1939-1952; i Josep Calvet i Móra. La trajectòria d’un rabassaire argentoní, 1891-1950.

Comparteix aquesta noticia