fbpx
Eduardo López, Sara Grau i Joan Manuel Tresserras

Eduardo López, Sara Grau i Joan Manuel Tresserras

Sara Grau rep el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat

Sara Grau ha guanyat el Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2018 pel seu treball «La Higiènica». Una metàfora de la Transició a Lleida. Grau, alumna de l’Institut Màrius Torres de Lleida, ha visitat la Fundació Josep Irla acompanyada del tutor de la recerca, Eduardo López. A la trobada també hi ha assistit Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, que li ha lliurat el diploma, així com familiars de la guanyadora i personal de la Fundació.

Durant la reunió, la guanyadora del premi ha explicat el procés de recerca, i les motivacions que la van portar a escollir aquest tema. El treball explica el cas de «La Higiènica», una revista universitària en què al 1980 es va publicar un poema que va suposar la condemna d’un estudiant de 20 anys, Cèsar Alegre, i també de l’Estudi General, la institució que editava aquesta publicació com a responsable del poema suposadament irreverent. “El cas de La Higiènica no tan sols és un interessant exemple de debat sobre la llibertat d’expressió, sinó una metàfora de la Transició”, exposa l’autora en el treball.

El premi consisteix en un abonament de la matrícula del primer curs d’estudis universitaris, a qualsevol centre dels Països Catalans o del món, fins a un màxim de 1.000 euros en concepte de beca, així com la difusió del treball a través dels llocs web i de les xarxes socials de la Fundació Josep Irla. A més, tant l’alumna com el seu tutor rebran una subscripció, per un any, a la revista Sàpiens.

Les finalistes del premi han estat Núria Bosch, de l’Institut Maremar d’El Masnou, pel seu treball Les dues colònies infantils suecocatalanes de Teià (1938-1939). Un oasi en mig de la Guerra Civil, tutoritzat per Emili Gilabert; i Anna Carazo, de l’Institut Gabriel Ferrater i Soler de Reus, pel treball Animals, no correu tant!, tutoritzat per Ester Ferrando. Totes dues han guanyat un any de subscripció a la revista Sàpiens.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat pretén impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans. S’hi poden presentar alumnes que hagin elaborat el treball de recerca de batxillerat sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975) i transició (1975-1980).

El jurat del premi està format per Josep Bargalló, vicepresident de la Fundació Josep Irla; Josep Catà, exprofessor d’ensenyament secundari; Àngels Parés, exprofessor d’ensenyament secundari; Clàudia Pujol, directora de la revista d’història Sàpiens; i Joan Maria Serra, exprofessor d’ensenyament secundari.

Comparteix aquesta noticia