fbpx

Reptes del feminisme des de la xarxa

Conversem amb Berta Florés, autora de «Ciberactivisme feminista a Catalunya» per analitzar el fenomen del ciberfeminisme a Catalunya a partir de la jornada històrica del 8M de 2018

La Fundació Josep Irla ha donat el tret d’inici a aquest març feminista amb la presentació de l’estudi «Ciberactivisme feminista a Catalunya», de la periodista especialitzada en gènere Berta Flores, premiada amb la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2018. La presentació ha comptat amb la participació de l’autora i la periodista Elisenda Rovira.

La vicepresidenta de la Fundació, Alba Castellví, ha presentat l’estudi com “un projecte que pretén analitzar el fenomen del ciberactivisme feminista a Catalunya i la seva incidència en l’agenda pública a partir del paper que va tenir a internet la jornada històrica del 8M de 2018”.

Berta Flores ha defensat Internet com una eina complementària per al feminisme en tant que “ha suposat un gran altaveu per fer córrer els seus missatges i, alhora, un punt de trobada per a persones amb un interès comú, en aquest cas, la lluita per la igualtat”.

La jornada història del 8M de 2018 n’és exemple:  “A partir d’aquest estudi, puc afirmar que el paper que van tenir-hi les xarxes socials va ser bastant decisiu, ja que més enllà de facilitar que la convocatòria arribés a moltíssimes més persones, va ser un espai on es va poder cuinar aquesta mateixa mobilització”.

Berta Flores: “La xarxa també forma part de la història del 8M de 2018 a Catalunya”

L’autora de l’estudi també ha ressaltat de com les xarxes han estat clau per mostrar la realitat que pateixen les dones, “amplificant el seu missatge i donant veu a persones que normalment no haguessin tingut accés als mitjans de comunicació”, una mitjans sovint marcats “pel discurs hegemònic que fins ara tenia el poder”. Alhora, “ha servit perquè els mitjans de comunicació haguessin d’atendre aquesta realitat, trencant un silenci, a vegades, històric”, ha afegit. 

Tanmateix, ha alertat que “internet no és una bombolla, sinó que és una extensió de la societat i del món actual i, per tant, s’hi produeixen les mateixes discriminacions i violències masclistes”. 

“El que hem de tenir molt present és que internet està encara avui dominat i controlat per homes −per un tipus concret d’homes− en els llocs de poder, des d’on es dissenyen els continguts i es té realment influència a la xarxa, mentre que les dones hi tenen poca presència. Això, ha puntualitzat Flores, “afecta a la nostra posició com a dones en relació a la xarxa”.

Berta Flores: “Podem incidir a la xarxa perquè sigui un entorn més just, més feminista”

Per combatre-ho, la periodista especialitzada en gènere ha proposat reeditar la xarxa: “Ens han ensenyat que la xarxa és d’una manera, però nosaltres, com a dones, podem incidir-hi perquè sigui un entorn més just, més feminista”.

Comparteix aquesta noticia