fbpx

Reconstruir el projecte europeu, per on començar?

Tomàs Molina i Diana Riba conversen sobre quines propostes cal liderar en la propera legislatura al Parlament Europeu, des del canvi climàtic a la defensa del català o la protecció de drets i llibertats

Més d’un centenar de persones han assistit aquest vespre a la presentació del nou número de la revista Eines «49.Europa: un ideal (encara) en construcció». L’acte, celebrat al Hub Social de la Fundació Bofill, ha comptat amb el físic i meteoròleg Tomàs Molina i l’eurodiputada Diana Riba, actuals candidats d’Ara Repúbliques per els eleccions al Parlament Europeu.

El nou número de l’Eines posa de manifest la necessitat de renovació del projecte europeu per tal d’afrontar una agenda marcada per l’auge de l’extrema dreta i l’emergència climàtica, posant en valor el paper de Catalunya en una Europa que té l’oportunitat de fer polítiques que l’apropin més a l’objectiu pel que va ser construïda en origen: assolir una Europa de drets i llibertats.

Pots accedir al directe fent clic al següent enllaç.

Europa, un projecte en crisi?

Lluís Pérez ha presentat l’acte fent referència al títol del número, Europa: un ideal (encara) en construcció, que recull com, malgrat les seves mancances, el mosaic d’institucions que conformen el projecte europeu ha conformat un espai com “a continent que ha aconseguit acabar durant dècades amb les guerres que havien castigat Europa”, “un espai de prosperitat compartida i que ha suposat un cert poder moderador sobre les pulsions autoritàries de molts dels seus estats”. Tot i això, “aquest projecte ara està en una cruïlla i és necessari dedicar un espai a reflexionar i analitzar les possibilitats d’aquest projecte europeu”.

Les polítiques verdes en perill per l’extrema dreta

Tomàs Molina ha estat el primer a trencar el gel, i ho ha fet assenyalant un dels reptes més importants que tenim davant: l’emergència climàtica. “El canvi climàtic és una realitat i nosaltres, el sud d’Europa, som els primers a patir-lo i, per tant, podem ensenyar a la resta de països d’Europa com fer front, per exemple, a la prevenció d’incendis”. Aquests propers cinc anys, per tant, es presenten per a Molina com una oportunitat per “seguir parlant amb veritat i força” per lluitar contra els efectes d’aquesta crisi real.

Diana Riba, en aquest sentit, ha posat en relleu la feina feta pel grup parlamentari ALE a l’hora de defensar polítiques com el Pacte Verd europeu: “Seguirem insistint perquè es posi a la pràctica i vagi més enllà de ser un pacte verd, que també sigui social, perquè no podem deixar a ningú enrere”. També hha apuntat com aquest tipus de polítiques es troben en perill a causa de “l’auge d’una extrema dreta negacionista” amb el canvi climàtic.

Els reptes de futur passen també pel català i la lluita contra la repressió

Una altra qüestió sobre la taula que destaquen Molina i Riba ha estat l’oficialitat del català a la Unió Europea, una lluita que durant aquesta passada legislatura Esquerra Republicana ha portat per bandera. Per Diana Riba, cal perseverar per mostrar “l’anomalia de què hi hagi idiomes oficials en territoris europeus que no són oficials a Europa”.

Més enllà de la llengua, Molina també ha destacat la importància de la cultura, en un sector com el de l’audiovisual: “En l’oferta audiovisual europea, ha d’haver-hi la llengua, evidentment, però també la cultura perquè aquesta no quedi en mans dels grans productors de contingut com el nord-americà o el xinès”.

Una altra anomalia per Riba és el fet que “aquesta legislatura va començar amb tres escons buits”, un d’ells d’Oriol Junqueras, a qui li va ser negada la possibilitat de recollir l’acta com a eurodiputat. Davant d’això, Riba ha explicat com el Parlament no ha pogut viure d’esquenes a la realitat catalana, i ha estat un espai on s’ha hagut de parlar “tant de la Llei d’Amnistia com de la repressió i dels presos polítics en aquesta legislatura”, fet necessari per poder seguir avançant en la reparació dels danys causats per la repressió política.

Un espai de reflexió i anàlisi

Raül Romeva, president de la Fundació, ha tancat l’acte dedicant unes paraules al seu predecessor, Joan Manuel Tresserras, de qui hereta “tota una feina que vol continuar”.

En el seu discurs, ha reivindicat la necessitat de tenir espais com aquest “per reflexionar i conversar sobre la base de propostes” en una societat on “tot va tan ràpid i prima el soroll i el retret”. També ha recordat que “la política no és una condició, la política és una acció”. “I això és el que han fet avui la Diana i el Tomàs al parlar de propostes, de problemes, de dificultats, de projectes, de somnis”, ha clos.

Sobre aquest número

Per analitzar totes aquestes qüestions, el número 49 de la revista Eines «Europa: un ideal (encara) en construcció» compta amb les aportacions d’Helena Castellà, que parla sobre les implicacions de l’auge de l’extrema dreta a les eleccions europees; Marcel Camps, que explica l’oportunitat que suposa el Green Deal per a la reindustrialització de Catalunya; Elisabet Nebreda, que analitza el projecte de la Unió Europea i el seu futur; Elisenda Casañas que explica la proposta per a la regulació del dret d’autodeterminació a la UE; i Adrià Armengou, que analitza la política de defensa d’Europa i els seus reptes. També hi ha col·laborat Meritxell Serret, que introdueix el número reivindicant el paper de Catalunya per a la construcció del projecte europeu, i tanquen Tomàs Molina i Diana Riba.

Fora d’aquest dossier central, Roger Heredia parla el nou paper dels Mossos d’Esquadra en la identificació de les persones desaparegudes a la Guerra Civil; Carme Poveda analitza la resiliència del sector exterior català; Josep M. Figueres parla sobre la figura del periodista Valentí Almirall; i Inma Ranera planteja els desafiaments que suposa el canvi climàtic en les democràcies.

El número està disponible al web de la Fundació Irla per consultar i descarregar de format gratuïta en aquest enllaç.

Comparteix aquesta noticia