fbpx

Els imprescindibles per aquest Sant Jordi 2019

Us oferim una selecció de llibres de la mà dels companys i col·laboradors de la Fundació Josep Irla. Una desena d’obres, de temàtiques diverses, que ens mostren la societat d’ahir, avui i demà, des de diferents perspectives:

Joan Manuel Tresserras

ens recomana «Oriol Junqueras: Fins que siguem lliures», de Sergi Sol i «Esperança i llibertat», de Raül Romeva (editorial Ara Llibres)

Sinopsi: «Oriol Junqueras, fins que siguem lliures» explica les decisions que el vicepresident de la Generalitat va haver de prendre abans, durant i després de la celebració del referèndum de l’1-O, fent alhora justícia a la figura d’Oriol Junqueras, empresonat injustament des de fa més d’un any.

D’altra banda, «Esperança i llibertat» és un llibre que recull les reflexions de Raül Romeva des de la presó. Reflexions sobre l’1 d’octubre i sobre el que comporta estar en aquesta situació de presó preventiva, però també sobre la democràcia i la sobirania del poble de Catalunya.


Clàudia Pujol

ens recomana «Stieg Larsson. El llegat», de Jan Stocklassa (editorial Ara Llibres)

Sinopsi: L’autor de «Millenium» va investigar en secret l’assassinat del primer ministre suec Olof Palme, però no va poder acabar abans de morir. El periodista Jan Stocklassa va continuar la seva investigació, intentant resoldre el cas. Aquest llibre és la conclusió de la recerca que ell va seguir, publicada en forma de novel·la negra.


Lluís Pérez

ens recomana «República pagesa. Vindicació del catalanisme rabassaire», de Montserrat Tura (editorial Pòrtic)

Sinopsi: L’autora reflecteix la realitat del món pagès que no tenia terres just començar el segle XX. Explica com les famílies es van unir formant sindicats i cooperatives, i com aquest moviment rabassaire va influir en el procés de construcció de la Catalunya actual.


Josep Vall

ens recomana «Obertura republicana», de Joan Manuel Tresserras i Enric Marín (editorial Pòrtic)

Sinopsi: Analitza la realitat catalana actual en què el suport a l’independentisme està sobrepassant el concepte del nacionalisme. Repassant els canvis que han marcat aquesta situació, els autors intenten respondre els reptes que sorgeixen com a resultat d’aquesta transformació.


Helena Castellà

ens recomana «Indestructibles», de Xavier Aldekoa (editorial Planeta de Libros)

Sinopsi: L’autor parla de tots aquells infants que neixen i creixen a Àfrica en un entorn dur i fins i tot traumàtic. Ho fa, però, des de les històries personals, la dignitat i l’esforç que els permet avançar. Alhora, el llibre també serveix per entendre els motius de la realitat del continent.


Josep Huguet

ens recomana «Història mundial de Catalunya», coordinat per Borja de Riquer (editorial Edicions 62)

Sinopsi: L’obra relata la història del país partint de fets destacats de cada època. Això ho fa aportant una visió global, mostrant la contribució de Catalunya a Europa i al món.


Eunice Romero

ens recomana «Tot el que necessites saber sobre sexualitat», de Carolina Checa, Noemí Elvira i Anna Morero (editorial Rosa dels vents)

Sinopi: El llibre busca ser una eina on les autores aporten una perspectiva feminista sobre la sexualitat, amb diversitat de plaers, gèneres i cossos, promovent la importància de descobrir-la i gaudir-la d’una forma sana i lliure.


Laura Vilagrà

ens recomana «Tres dies a la presó: un diàleg sense murs», una conversa entre Jordi Cuixart i Gemma Nierga (editorial Rosa dels vents)

Sinopsi: És el resultat de les converses que Cuixart i Nierga van tenir a finals de 2018 a la presó. Reflexions en què coincideixen o en què discorden els dos interlocutors, sobre els fets del 20 de setembre, el referèndum de l’1 d’octubre, la declaració d’independència i la presó preventiva.


Ramon Alquézar

ens recomana «La fractura: vida y cultura en occidente 1918-1938», de Philipp Blom (editorial Anagrama)

Sinopsi: L’assaig plasma el panorama del període entre guerres. Amb personatges i fets molt diversos que van protagonitzar la realitat de diferents països, Blom intenta entendre la situació d’aquella època, com també quines van ser les circumstàncies que van acabar portant Occident a una nova guerra.


Jordi Muñoz

ens recomana «El barri de la Plata», de Julià Guillamon (editorial L’Avenç)

Sinopsi: La història transcorre al barri de Barcelona que rep el mateix nom, on es van instal·lar els valencians que van emigrar a la ciutat a principis del segle XX. Allà és on es desenvolupa la infància del protagonista, qui exemplifica el xoc cultural i la construcció de la identitat partint de dues realitats diferents, així com la dificultat de tirar endavant.

Comparteix aquesta noticia