fbpx

Raül Romeva pren el relleu de la Fundació Irla

Amb la celebració dels 25 anys de la Fundació, ara fa dos anys, encetàvem una nova etapa on posàvem  noves metes en el nostre horitzó. Iniciàvem així un cicle on reafirmàvem la nostra voluntat de posar al centre l’expansió de l’hegemonia del catalanisme d’esquerres, dotar d’una major solidesa teòrica el projecte d’una República Catalana independent dins la Unió Europea, i defensar la llibertat i la igualtat democràtiques.

Partint d’aquests objectius, Raül Romeva agafa el relleu de Joan Manuel Tresserras, a qui, després de vuit anys al capdavant de la Fundació, agraïm tota la feina, esforç i dedicació que ha posat en el projecte. El nou president engega la seva etapa amb una implicació entusiasta i amb ganes de continuar la feina feta per Tresserras, en un context marcat per una erosió democràtica que cal afrontar recuperant la memòria republicana i catalanista alhora que avançant-nos als nous reptes que ens planteja el futur.

Aquest canvi de relleu ve acompanyat de projectes que durant el 2024 agafaran forma d’estudis, campanyes i actes, i que iniciarem amb la publicació del número 48 de la revista Eines, on parlarem sobre l’estat del règim del 78. Al llarg d’un any marcat per les eleccions europees i sempre de la mà de l’actualitat, altres temes que posarem sobre la taula seran la crisi de renovació de la Unió Europea, la sequera amb perspectiva de gènere, les noves masculinitats o l’impuls del català en el sector digital, entres altres.

En la branca de la memòria històrica, l’any 2024 el protagonitzaran Fidela Renom, primera regidora de Sabadell; Jaume Carner, ministre d’economia de la segona República; o Gaietà Hugas i Lluïsa Duran, activistes culturals empordanesos. Aquests noms acompanyaran a la publicació de la història il·lustrada d’Estat Català, i la gran obra dedicada a recuperar la història de la premsa valencianista, amb un recull gràfic de més de 400 capçaleres.

Aquesta nova etapa amb Raül Romeva al capdavant, obre una finestra d’oportunitats i reptes que la Fundació Irla assumirà amb el mateix rigor i compromís que durant aquests anys hem forjat.