fbpx

Ramón Zallo impartint la Lliçó Inaugural Josep Irla 2018-2019.

Ramón Zallo imparteix la Lliçó Inaugural Josep Irla 2018-2019

La Lliçó Inaugural Josep Irla 2018-2019 ha tingut lloc a l’Auditori del Campus de Poblenou de la UPF. La Lliçó, sota el títol «Democràcia i diversitat davant el canvi digital» ha anat a càrrec de Ramón Zallo, comunicòleg i catedràtic de la Universitat del País Basc (UPV-EHU). La presentació i cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació que ha recordat que «estem vivint en directe la revolució de les TIC i del gegant del canvi que es diu Internet, els quals estan generant conseqüències polítiques de primer nivell a les democràcies».

Ramón Zallo: «No és la tecnologia la que transforma el món, sinó que són les relacions de poder i socials les que ubiquen el lloc de la tecnologia»

Zallo, autor expert en la temàtica i autor de llibres sobre economia política de la cultura i de la comunicació, ha iniciat la Lliçó centrant-se en el concepte de canvi digital, i com aquest comporta al seu torn canvis en la socialització de la ciutadania. Les noves tecnologies, i sobretot internet, ha servit per diluir l’oligopoli d’informació, permetent que grups de hacktivistes com Wikileaks i la premsa independent puguin arribar a una audiència més gran. «Es multipliquen els focus i els centres d’opinió pública, així com les comunitats convencionals es solapen a les comunitats virtuals», ha afirmat Zallo.

El professor Zallo també ha advertit dels perills del nou paradigma comunicatiu introduït pel canvi digital. La tecnologia actual genera una cultura oberta, però a la vegada sense referents, on el flux enorme d’informació no és sinònim de fer-nos iguals. El capitalisme basat en el big data converteix la ciutadania en una societat transparent, no regulada i oculta, que permet saber dades sobre els individus, usos, hàbits, consums, contactes i localitzacions. Tal i com afirma el catedràtic, la comunicació ha crescut més ràpidament que la democràcia, i això provoca que el canvi digital afavoreixi l’emergència de posicions autoritàries gràcies a enginyeries de manipulació. Davant aquesta regressió de drets, Ramón Zallo opina que «un país que aposti per aprofundir en la democràcia ha de democratitzar els accessos i comunicacions i gestionar la diversitat».

Comparteix aquesta noticia