fbpx

Opuscles biogràfics

Descarregar (PDF) ↓

Jordi Carbonell

Dignitat i compromís amb els Països Catalans

Jordi Carbonell és un d’aquells personatges que tant necessita un país com el nostre. Una figura vinculada a la dignitat i al compromís, fins a l’extrem d’avantposar els interessos col·lectius del nostre poble als interessos particulars.

Nascut el dia de Sant Jordi de 1924, va iniciar.se en la lluita política i social als 19 anys, militant al clandestí Front Universitari de Catalunya. Poc després, va entrar en contacte amb l’IEC, esdevenint-ne el secretari, i compaginant l’activitat amb grups com Bandera de la República Catalana o Amics de la Poesia. El 1950, va rellevar Joan Triadú al lectorar de català de la Universitat de Liverpool, on va conèixer Pi i Sunyer, Batista i Roca o el doctor Trueta. De nou a Catalunya, es va implicar en múltiples activitats contra la Dictadura: el Comitè Onze de Setembre, la campanya Bisbes catalans, la campanya Escarré…

Entre el 1965 i el 1971, va dirigir la Gran Enciclopèdia Catalana, fet que li va comportar la primera detenció per part del règim. Per coherència, es va negar a declarar en castellà davant la policia en dues ocasions tot i saber-ne les greus conseqüències. Home que no coneix la renúncia, va esdevenir fundador de l’Assemblea de Catalunya i un dels represaliats en la caiguda dels 113. També va ser promotor, el 1979, de Nacionalistes d’Esquerra, encapçalant l’esperit de l’independentisme d’esquerres que va inspirar les seves intervencions de l’Onze de Setembre de 1976, a Sant Boi, i el 1977, al Fossar. El 1992 va ingressar a ERC, que presideix des del 1996.

L’homenatge a Jordi Carbonell, en el 80è aniversari, vol sumar-se als merescuts reconeixements que ha rebut i rebrà un home compromès fermament amb el país i la seva gent. Un tarannà que l’ha fet mereixedor, entre altres, de la Medalla d’Or de la Generalitat.

Comparteix aquesta publicació

Darreres publicacions de la col·lecció