fbpx

Joan Tardà i Xavier Domènech enceten el cicle de debats: Catalunya, després de la sentència de l’1-O

Un cicle de 4 debats organitzats per la Fundació Josep Irla i l’Alternativa per aquest mes de març

«Diagnosis generals després de l’1-O», que ha tingut lloc aquest dilluns a la Casa Golferichs de Barcelona, és el primer dels debats del cicle Catalunya, després de la sentència de l’1-O, organitzat per la Fundació Josep Irla i la Fundació L’Alternativa. L’acte ha comptat amb la intervenció dels exdiputats i autors del llibre «Entre Ítaca i Icària. Reflexions sobre Catalunya, Espanya i les esquerres» Joan Tardà i Xavier Domènech, amb la periodista Elisenda Rovira com a moderadora.

La conversa ha analitzat què ha significat l’1-O per a la societat catalana i quines possibles respostes es poden donar des de la política i la societat catalanes per fer front a la repressió de l’Estat espanyol, posant el focus en la nova fase de diàleg entre Madrid i la Generalitat.

L’1-O, un abans i un després en la política catalana
La periodista Elisenda Rovira ha començat recordant l’1-O com “l’acte de desobediència civil més gran d’Europa, en paraules de Jordi Cuixart”. Un fet històric, que segons Rovira, “ha marcat un abans i un després en la política catalana”.


Joan Tardà: “Si hi ha diàleg és perquè va haver-hi l’1 d’octubre”

En aquesta línia, Xavier Domènech ha assenyalat l’1-O com la culminació d’una etapa. No obstant, Joan Tardà ha advertit: “Durant aquest temps hem constatat que estem davant d’una democràcia espanyola de baixa qualitat, i que per tant, pot estar temptada de més repressió”. Per això, “és imprescindible seguir acumulant forces davant aquest estat”, ha afegit.

Tardà i Domènech també han recordat que construir la República catalana suposa “implicar-se en la transformació social”. Una afirmació a la qual Tardà ha afegit: “Aquest procés no avançarà si no ho lideren les esquerres”.

Nova fase: el diàleg sobre la taula

“Si hi ha diàleg és perquè va haver-hi l’1 d’octubre”, ha començat Tardà a l’analitzar la nova taula de diàleg. D’aquesta manera, “s’obre pas a la negociació i a la possibilitat d’arribar a un acord”.

Independentment del resultat final, Domènech ha posat en valor els beneficis que d’entrada ja aporta aquesta taula de diàleg: “És un taula bilateral entre dos governs en igualtat, que reconeix el conflicte polític i que obligarà a exercir el dret a decidir en tant que el poble català haurà de votar els resultats que se n’obtinguin”.

A banda d’aquesta taula de diàleg, ambdós ponents han reivindicat la necessitat d’una amnistia. “L’aplicació de mesures penitenciàries o d’un indult permetria deixar en llibertat als presos polítics, però no resoldria la resta de causes obertes per l’1-O; en canvi, l’amnistia és una declaració d’absència de delicte i, per tant, l’única solució per avançar políticament”, ha recordat Domènech.


Xavier Domènech: “L’amnistia és l’única solució per avançar políticament”

Pròxims debats
Catalunya, després de la sentència de l’1-O  és un cicle de conferències que pretén analitzar l’impacte de l’1-O i les respostes repressives per part de l’Estat. Les properes conferències que es duran a terme a la Casa Golferichs són:

16 de març, 18.30h – La repressió de l’1-O i l’erosió de l’Estat de Dret

23 de març, 18.30h – Antiavalots mediàtics: al venda periodística de la repressió

30 de març, 18.30h – Perspectives des de la política i la societat civil, després de l’1-O

Comparteix aquesta noticia