fbpx

Quins són els valors socials de l’esport?

Les esportistes i diputades del Parlament Anna Caula i Núria Picas conversen sobre els valors de l’esport a la presentació de l’Eines 36

La Fundació Josep Irla ha dedicat l’últim número de la revista Eines d’aquest 2019 a parlar de l’esport: “Des d’una perspectiva allunyada de l’esport nociu i mediàtic de consumisme desenfrenat, de masculinitat tòxica, volíem parlar de l’esport com a generador de valors associats al treball en equip, el joc net o la superació personal”, ha explicat el director acadèmic de la Fundació, Lluís Pérez.

Per parlar precisament d’aquests valors, Anna Caula, entrenadora de bàsquet i portaveu d’Esquerra al Parlament, i Núria Picas, atleta i diputada també per la mateixa formació, han conversat aquest dilluns 16 de desembre al Harlem Jazz Club de Barcelona, en el marc de la presentació del número 36 de l’Eines, titulat «El valor social de l’esport».

Valors essencials de l’esport

Anna Caula ha començat la seva intervenció explicant que ha significat l’esport en la seva vida personal i professional: “Des que estic en política, soc més conscient de que sóc una construcció esportiva”. En aquesta línia, l’atleta i diputada Núria Picas ha subratllat l’esforç de superació que precisament aporta l’esport per a una mateixa: “Hi ha un moment a cada cursa que te n’adones que més enllà de la pròpia competició, la principal rival ets tu mateixa”.

Tot i així, ambdues convidades han destacat el treball en equip que també implica l’esport. “En el cas de les curses de muntanya, per exemple, és veritat que quan travesses la meta estàs sola, però al darrere hi ha un esforç col·lectiu molt important de persones que m’ajuden a que aquell dia jo estigui allà i pugui arribar fins el final”, ha afirmat Picas.

Anna Caula: “L’esport ha de ser un ventall d’oportunitats per a tothom, independentment de si ets home o dona, o dels que recursos que tinguis”

 

L’esport, un aliat de l’educació

Caula i Picas han coincidit en afirmar que l’esport és “tantes coses alhora, que ens pot ajudar socialment en tots els aspectes”, i per aprofitar-ho des d’un inici, l’esport hauria d’acompanyar l’educació dels infants i joves del país.

Com apunta Caula, “l’esport ha de ser un ventall d’oportunitats per a tothom, independentment de si ets home o dona, o dels que recursos que tinguis”. En aquest sentit, demana que des de les famílies es trenquin certs estereotips de gènere, que fan que se sobreprotegeixi especialment les noies des de petites.

Per treure profit dels avantatges de l’esport, l’entrenadora de bàsquet i portaveu d’Esquerra al Parlament ha reivindicat la necessitat de posar en funcionament “polítiques públiques més transversals”, que precisament permetin que “l’esport també pugui ser una eina a tenir en compte a l’hora d’elaborar polítiques d’educació o de salut, per exemple”.

 

Sobre aquest número

El dossier central de l’Eines 36 explora alguns d’aquests valors que aporta l’esport, com ara la solidaritat, la inclusió o la igualtat de gènere, i com pot ser també una eina de reivindicació social.

Anna Caula i Núria Picas han estat les protagonistes del Fòrum de l’Eines 36, la conversa central de la revista, moderada per la periodista Natàlia Arroyo.

Més enllà de l’eix central d’aquesta edició, aquest número també parla de la problemàtica del joc online; analitza l’apropiació de béns comuns a l’economia del coneixement; fa un repàs a les polítiques progressistes de la Generalitat republicana; i descriu el lawfare contra Lula da Silva a Brasil, entre altres.

Podeu descarregar-vos el número « El valor social de l’esport» aquí

Comparteix aquesta noticia