fbpx
La relació cultural i social entre Barcelona i València

a Fundació Josep Irla participa al debat La relació cultural i social entre Barcelona i València

La Fundació Josep Irla col·labora en la presentació del nou número de L’Espill

En el marc de la presentació del número 58 de la revista L’Espill, aquest dilluns el president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, ha participat en el debat “La relació cultural i social entre Barcelona i València”, en què ha subratllat la importància de treballar per intensificar la vinculació de present i futur entre ambdós territoris. En el debat, hi ha participat l’assagista i traductora Simona Skrabec, el director de L’Avenç Josep Maria Muñoz i el coodirector de la revista L’Espill Antoni Furió.

Segons Tresserras, la construcció de l’Espanya estat-nació ha anat acompanyada de la inversió de grans energies en separar Barcelona i València, perquè «ha tingut l’obsessió amb què no qualli la idea fusteriana dels Països Catalans». En aquest sentit, critica que aquesta pressió hagi estat persistent durant tant de temps, afectant a certs sectors socials com les classes dirigents, que des de la Renaixença no han tingut un projecte propi de país.

Per contrarestar-ho, el president de la Fundació Josep Irla s’ha mostrat esperançat per l’oportunitat de canviar la present relació entre Barcelona i València, especialment en el segle XXI, en què la societat catalana i valenciana es troben immerses en el context de la globalització: «El marc de referència de la intensificació de les relacions entre territoris haurà de venir de la recuperació de l’espai central del Mediterrani, on viuen 500 milions de persones».

Tot i així, Tresserras ha puntualitzat que cal que aquesta intensificació de les relacions vagi acompanyada de la creació d’un nou bloc històric amb el «desacomplexament de les classes treballadores». La clau d’aquest procés: «Un relleu de les classes socials que liderin el projecte, de la mà d’una revolució democràtica», ha afegit, on la cultura hauria de jugar un paper cabdal.

La presentació de la revista l’Espill, que s’ha desenvolupat en el Pavelló de la Fundació Mies van der Rohe, ha anat a càrrec de Gustau Muñoz, codirector de la revista, Manel Guerrero, crític i historiador d’art, i de l’artista Domènec, a qui se’n dedica una secció especial en aquest darrer número. Sota el títol “La mirada de Domènec”, el mateix artista ha elaborat un article sobre la seva intervenció en el pavelló Mies van der Rohe de Montjuïc.

L’edició 58 de L’Espill se centra en tractar la precarització de les capes mitjanes i ha comptat amb les aportacions d’Antonio Santos, Sandra Obiol, Esteban Hernández, Rafael Castelló, Francisco J. Goerlich, David Muñoz, Mariano Urraco i Arnaldo Bagnasco.

Comparteix aquesta noticia