fbpx
feminisme, matrimonis forçats, estel solé, marta roqueta

Marta Roqueta i Estel Solé a la presentació de l'estudi 'Matrimonis forçats i polítiques de prevenció'

La presentació de l’estudi ‘Matrimonis forçats i polítiques de prevenció’ enceta el cicle sobre feminisme

El cicle ‘Feminisme: memòria i lluites’, organitzat per la Fundació Josep Irla amb el suport de la Biblioteca Francesca Bonnemaison, s’ha inaugurat aquest dimarts a la tarda. Marta Roqueta ha presentat l’estudi Matrimonis forçats i polítiques de prevenció. Campanyes de la societat civil del Regne Unit i Escòcia i la seva aplicació a Catalunya’ acompanyada per l’escriptora i actriu Estel Solé. El treball és el resultat de la Beca d’estudis feministes Nativitat Yarza 2016, que l’autora ha desenvolupat entre el Regne Unit i Catalunya.

Un matrimoni és forçat si es produeix sense el consentiment vàlid de com a mínim un dels contraents

Roqueta ha explicat que un matrimoni és forçat si es produeix sense el consentiment vàlid de com a mínim un dels contraents. Ha dit que aquesta problemàtica afecta més a dones i que sol tenir conseqüències pitjors per a les dones com ara abusos sexuals o amenaces de violència.

Marta Roqueta ha exposat que els motius que l’han portada a analitzar la problemàtica al Regne Unit i a Escòcia – a més de Catalunya- són que el Regne Unit és un referent en la lluita contra els matrimonis forçats i Escòcia té unes competències similars a les de Catalunya. L’autora ha manifestat que en els dos casos els protocols de prevenció dels matrimonis forçats són molt pràctics: exposen quines dades cal que reculli un professional que no té per què ser un expert si es troba davant d’un cas.

“Al Regne Unit i a Escòcia hi ha una xarxa que porta anys treballant, però encara costa molt detectar casos i la majoria no són notificats per les pròpies dones afectades”, ha exposat.

El 2016 els Mossos d’Esquadra van atendre catorze casos de matrimonis forçats, en deu dels quals hi havia una menor afectada

L’autora ha donat algunes dades: el 43% dels casos detectats al Regne Unit són persones d’ascendència del Pakistan, el 8% dels casos de Bangladesh i el 6% de l’Índia. A Catalunya, el 2016 els Mossos d’Esquadra van atendre catorze casos de matrimonis forçats, en deu dels quals hi havia una menor afectada. Per l’autora de l’estudi, cal treballar per prevenir els matrimonis forçats i s’han de donar les eines perquè dones que han estat casades de manera forçada puguin sortir d’aquests matrimonis.

Roqueta ha explicat que al Regne Unit i Escòcia s’han creat lleis específiques per regular la prevenció dels matrimonis forçats. A Catalunya, en canvi, el matrimoni forçat està considerat una forma més de violència masclista i està recollida en la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista de 2008. Per l’autora això és positiu perquè si bé sabem que tenen lloc principalment en persones migrades, hi ha la mania d’enfocar-ho des d’un punt de vista cultural que deixa de banda la qüestió del gènere i que pot crear estigmatització. “A Catalunya la llei considera el matrimoni forçat com una forma de violència masclista”, ha dit Marta Roqueta.

Pel que fa als protocols, a Catalunya n’hi ha dos: un per als Mossos d’Esquadra i un altre per a la província de Girona. Per tant, no hi ha un protocol general, transversal i compartit.

Cal pensar quines eines dona l’estat a la ciutadania per no haver de recórrer a aquestes pràctiques”, ha dit Roqueta. També ha explicat que costa molt que les afectades ho denunciïn. A Catalunya hi ha casos en què una jove que té planejat un viatge al país d’origen sospita que la casaran, també hi ha matrimonis que es donen en territori català, altres que es detecten a la comissaria arran d’una denúncia per violència masclista, i hi ha situacions de desaparicions per evitar aquest matrimoni.

Roqueta també ha parlat de bones pràctiques, com els punts de notificació o les One stop shops del Regne Unit en què es reuneixen professionals de diverses àrees per donar una resposta coordinada a una situació de risc. També es podria crear una xarxa d’actuació inspirada en el cas escocès, organitzar campanyes de sensibilització, sobretot a l’escola com a lloc de detecció clau, o elaborar un protocol a nivell català per abordar la qüestió.

Estel Solé per la seva banda ha destacat que el feminisme no és una moda, sinó que s’han donat les condicions socials per fer aflorar aquesta temàtica. “Les dones estem obrint els ulls i estem decidides a plantejar i exigir nous vincles amb els homes però també amb nosaltres mateixes”, ha dit Solé. L’escriptora i actriu també ha fet èmfasi en els temes que segueixen silenciats o massa ocults com el dels matrimonis forçats.

L’estudi ‘Matrimonis forçats i polítiques de prevenció’ analitza la tasca de les associacions, entitats i organitzacions que, des de la societat civil, vetllen pels drets de les dones i estan realitzant una tasca molt important en la lluita contra els matrimonis forçats en diversos àmbits, des de la seva prevenció i detecció fins a l’atenció de les supervivents o la formació de professionals, amb un doble objectiu. El primer és analitzar accions que diversos grups de dones han realitzat al Regne Unit, a Escòcia i a Catalunya per combatre la pràctica dels matrimonis forçats. El segon és estudiar la possibilitat de traslladar algunes de les pràctiques recollides al Regne Unit i a Escòcia a la realitat catalana. Pots consultar l’estudi pitjant aquí.

Comparteix aquesta noticia