fbpx

Com s’hauria de construir un marc on la laïcitat sigui el terreny de joc en una societat diversa i plural com la catalana? Des de la Fundació Josep Irla hem editat «Laïcitat i pluralisme. Una arquitectura de la convivència en llibertat», amb un assaig del filòsof Daniel Gamper i una conversa entre referents de les diverses confessions que conviuen al nostre país

Quina hauria de ser la relació de l’Estat amb les confessions religioses, segons el principi de laïcitat? I a l’espai públic, com fomentar la convivència entre persones de creences i opinions diferents, més enllà de la simple tolerància? Per donar-hi resposta, la periodista Magda Gregori, redactora en cap del magazín LA MIRA, conversarà amb el professor de filosofia Daniel Gamper.

Davant les circumstàncies d’excepcionalitat actuals, l’acte serà en format virtual i tindrà lloc el proper dijous 25 de febrer, a les 13 hores. Es podrà seguir a través del canal de Youtube de la Fundació Josep Irla, i per les xarxes socials (#DretsIrla).

L’estudi es compon de dues parts. D’una banda, un assaig introductori on el professor Daniel Gamper analitza el principi de laïcitat, que implica la separació entre Estat i religió, i la garantia de l’absoluta llibertat de consciència per a tota la ciutadania. Ambdós components del principi de laïcitat es necessiten i es reforcen mútuament. A aquest assaig el segueix una conversa entre referents de diverses confessions que conviuen al nostre país, moderada pel periodista Toni Trobat.

Daniel Gamper és professor de filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva investigació se centra en l’àmbit de la filosofia política, en concret en les teories de la democràcia, la política i la religió. Ha publicat nombrosos articles sobre el paper de les religions a les societats democràtiques, els límits del liberalisme i el concepte de tolerància. També ha traduït obres de Nietzsche, Scheler o Habermas, i és autor de «Las mejores palabras», guardonat amb el Premi Anagrama d’Assaig 2019. Col·labora periòdicament en mitjans de premsa escrita com els diaris ARA o La Vanguardia.