fbpx

Jordi Muñoz i Joan Manuel Tresserras

Presentació d’Eines 26. Països Catalans, ritmes d’un projecte compartit

S’ha presentat, al CCCB de Barcelona, el número 26 de la revista Eines, titulat «Països Catalans, ritmes d’un projecte compartit». A l’acte hi han assistit una cinquantena de persones, i ha comptat amb un diàleg entre Jordi Muñoz, politòleg i investigador Ramon y Cajal a la UB i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

Tresserras ha fet una descripció de l’evolució històrica del catalanisme i del lloc que hi han ocupat l’ideal independentista, d’una banda, i el concepte i el projecte dels Països Catalans, de l’altra. Concretament, ha destacat el paper erràtic de les classes dirigents en defensar d’una banda una certa articulació d’un projecte nacional i, alhora, la restricció d’aquest projecte a paràmetres autonomistes i allunyats de tot compromís amb una idea de Països Catalans. Avui en dia, ha apuntat, aquestes classes dirigents ja no tenen el lideratge del catalanisme, el qual ha virat cap a l’independentisme. En aquest context, l’articulació dels Països Catalans com a projecte només pot provenir d’un exercici fraternal del dret a decidir per part de cadascun dels territoris que els integren.

Muñoz, per la seva banda, ha manifestat la seva satisfacció pel fet que aquest número de la revista Eines estigués dedicat a pensar els Països Catalans. Segons ha dit, avui en dia sembla que els Països Catalans només es tractin en dues claus des dels diferents moviments de reivindicació nacional que hi operen: o bé s’ignora el concepte, perquè d’alguna forma fa nosa; o bé només es considera acceptable parlar en termes tradicionals i ortodoxos, sense donar peu a la necessitat de repensar el projecte. Segons Muñoz, l’era de la globalització posa les coses com més va més difícil a les formes tradicionals de nacionalisme, enfocades a reproduir mimèticament el model decimonònic d’Estat-nació. Això significa que les cultures minoritzades, com la catalana, no desapareixeran per l’acció de l’Estat, i en la que d’altra banda les nacions que accedeixin a la independència no podran, tampoc, assolir una homogeneïtat interna absoluta. Segons Muñoz, això suposa reptes, però també oportunitats, pel projecte dels Països Catalans.

Com sempre, ambdues intervencions han anat seguides d’un torn de diàleg entre els ponents i el públic.

Podeu descarregar-vos el número 26 de l’Eines al següent enllaç:

http://irla.cat/wp-content/uploads/2016/11/eines26-web-v3.pdf

Comparteix aquesta noticia