Bescanó acull la presentació de la biografia de Josep Fontbernat

La biografia Josep Fontbernat. Conseller de Tarradellas s’ha presentat aquest dimecres a la tarda a Bescanó, població natal d’aquest destacat músic i polític català. L’acte, presentat per Xavier Vinyoles —regidor d’Esquerra Republicana a Bescanó—, va comptar amb la participació de Joan Esculies, historiador i autor de la biografia; Enric Pujol, professor d’Història de la UAB i membre del jurat de la Beca d’estudis històrics President Irla 2016; i Joaquim Nadal, catedràtic d’Història de la UdG.

Pujol va ser l’encarregat d’iniciar les intervencions presentant Fontbernat com un persona molt propera a Francesc Macià —com mostra la seva participació en els Fets de Prats de Molló— i alhora un home de cultura que va intentar contribuir a l’emancipació de les classes populars a través del cant coral. Un compromís amb el país i amb la seva gent que sempre va guiar la seva acció política i personal.

Per la seva part, Joan Esculies —que amb aquest projecte va guanyar la Beca d’estudis històrics President Irla 2016— va centrar la seva intervenció en la part més humana de Fontbernat, posant-lo com exemple d’una generació que va viure la il·lusió de la República i alhora va patir en pròpia carn la cruesa de la Guerra i l’amargor de l’exili. Esculies va exposar una de les vessants biogràfiques més desconegudes de Fontbernat, com és la relació epistolar que va mantenir amb Josep Tarradellas, esdevenint un dels principals assessors del president de la Generalitat a l’exili.

L’acte el va cloure Joaquim Nadal, el qual va destacar la important tasca que desenvolupa la Fundació Josep Irla en el camp de la recuperació de la memòria històrica amb iniciatives com la Beca d’estudis històrics President Irla. La biografia es pot descarregar a http://irla.cat/publicacions/josep-fontbernat-conseller-tarradellas/

Comparteix aquesta noticia