fbpx

2016

Francesc Puigpelat

El Jurat del Premi d’assaig Irla 2016, format per Agustí Alcoberro, Guillem López-Casasnovas, Enric Marín, Montserrat Palau i Rosa Rey, va decidir per unanimitat premiar l’obra: «Breu història del nacionalisme espanyol» de Francesc Puigpelat i Valls

per:

considerar-la una obra incisiva, oportuna i documentada que mostra com sota la retòrica antinacionalista de l’espanyolisme subjau un fort nacionalisme d’estat bastit des d’una inequívoca visió uniformista d’Espanya incompatible amb el reconeixement nacional de Catalunya i amb qualsevol projecte plurinacional d’Espanya.

 

Breu història del nacionalisme espanyol

Quan es parla de nacionalisme, els focus mediàtics es dirigeixen només cap al País Basc o Catalunya. Però, què hi ha del nacionalisme espanyol? Arreu de l’Estat no costa gaire trobar qui defensa que ni existeix, ni ha existit. I és que l’espanyol és un nacionalisme sense mirall, que no és capaç de mirar-se a la cara i de reconèixer- se com a tal. De manera que, per a bona part dels espanyols, els nacionalistes sempre són «els altres».

Per desmuntar aquestes construccions ideològiques, Francesc Puigpelat desplega un relat assagístic sobre com s’ha creat i desenvolupat el nacionalisme espanyol. N’estableix els primers antecedents en el mític Don Pelayo i repassa exhaustivament les manifestacions nacionalistes espanyoles dels dos darrers segles, que arrenquen en la Constitució de 1812, passen pel desastre del 98, la República i el franquisme, i arriben a l’actualitat.

Comparteix aquesta noticia