fbpx

2015

Pau Vidal

El Jurat del Premi d’assaig Irla 2015, format per Agustí Alcoberro, Guillem López-Casasnovas, Enric Marín, Montserrat Palau i Rosa Rey, va decidir per unanimitat premiar l’obra: «Els termes del conflicte» de Pau Vidal i Gavilán

per:

«La seva capacitat de descriure el moment actual que viu Catalunya definint amb ironia, bon humor i. alhora, rigorositat científica, les principals paraules que trobem en l’escenari del procés. Un glossari del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol que és capaç de provocar un exercici intel·lectual de primer ordre.»

 

2015_vidal

Manual del procés

Recorregut per l’actualitat catalana a partir de les paraules que sentim contínuament: full de ruta, desconnexió, indepes, federalisme, dret a decidir, plebiscitàries, xiulada… Definint amb ironia, humor i alhora rigor filològic els mots amb què parlem del procés d’independència, Pau Vidal crea un glossari del conflicte entre Catalunya i Espanya que es revela com un exercici intel·lectual de primer ordre.
En cada una de les paraules que conformen aquest vocabulari hi trobem l’ús que se n’ha fet en diversos mitjans i les curiositats que la recerca lingüística ens depara: sabíeu que el federalisme és una qüestió religiosa o que desnonament prové de la partícula negativa «no»? Que jutge i justícia no són de la mateixa arrel? O que ultimàtum és fill d’una paraula tan lletja com ultra?
Una reflexió lúcida i divertida sobre la terminologia del procés d’independència de Catalunya.

Comparteix aquesta noticia