fbpx

2011

Batista_Antoni

Antoni Batista

El Jurat del Premi d’assaig Irla 2011, format per Agustí Alcoberro, Guillem López-Casasnovas, Enric Marín, Montserrat Palau i Rosa Rey, va decidir premiar l’obra: «Catalunya i Euskadi. Nació còncava i convexa» d’Antoni Batista i Viladrich.

per:

«L’acurat anàlisi del concepte de nació d’aquests dos pobles peninsulars, que històricament han tendit a divergir i com teoritza l’estudi, tendeixen a convergir».

 

2011_batista

Catalunya i Euskadi. Nació còncava i convexa

Amb un coneixement directe i profund de les realitats dels dos països, Antoni Batista reflexiona sobre l’evolució del concepte de nació a Catalunya i el País Basc. Planteja que les nacions en el segle XXI ja no poden bastir-se només sobre els principis clàssics de territori, raça i llengua, sinó que, cada vegada més, guanyen pes els components simbòlics: la cultura, les tradicions, el fet consuetudinari. És a dir, els himnes, les banderes, les cançons que el poble fa seves, l’esport.
En aquest camí, Euskadi i Catalunya s’han encarnat al llarg de la història en formes d’identitat simbòliques totalment allunyades. Els uns, en la convexitat, la lluita atàvica, la interiorització de la resistència. Els altres, en la concavitat, la integració, la cohesió social, el pacte. Ara, però, els temps estan canviant. La fi de la violència al País Basc és un pas ambiciós per acostar-se a la concavitat, mentre Catalunya afronta el repte d’un independentisme renovat, transversal, cordial.

Comparteix aquesta noticia