fbpx

2010

Calafat_Rosa

Rosa Calafat

El Jurat del Premi d’assaig Irla 2010, format per Guillem López-Casasnovas, Enric Marín, Montserrat Palau, Begonya Román i Antoni Segura, va decidir premiar exaquo les obres «Independentisme català, entre el símbol i la institució» d’Oriol Illa i Garcia i «Cinc principis per a un ús ètic del llenguatge. Tractat epistemològic del llenguatge políticament correcte» de Rosa Calafat i Vila

per:

«La perspectiva innovadora sobre els usos lingüístics, i en especial sobre els de la llengua catalana».

 

PAI2010_calafat

Per a un ús ètic del llenguatge

El català que utilitzen periodistes, polítics… correspon sovint a una llengua ferida, poc genuïna i esclava del castellà. Catalana per devoció i lingüista per vocació, Rosa Calafat analitza d’una manera irònica i controvertida el llenguatge que s’escolta i s’escriu arreu de la comunitat lingüística catalana. Considera necessari superar barreres administratives per crear el mercat lingüístic català. Es rebel·la quan ens volen fer creure que no importa que periodistes i polítics parlin malament; constata que el català s’ha d’erigir en una llengua lliure i, per tant, global; i destapa la por, instal·lada en els parlants públics, a fer un discurs propi amb punt de vista català.
Les seves conclusions —les úniques possibles— són que els parlants determinen el destí de les llengües, que l’univers lingüístic del català ha de deixar de ser una sucursal del castellà i que cal construir un punt de vista propi en l’ús públic de la llengua.

Comparteix aquesta noticia