fbpx

Pilar Francès guanya la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2023

La Beca d’Estudis Històrics President Irla 2023 s’ha atorgat a Pilar Francès pel seu projecte «Gaietà Hugas Callol i Lluïsa Duran Cama, republicans, maçons i compromesos amb Catalunya». L’objectiu d’aquest estudi és el de donar a conèixer la història dels activistes culturals Gaietà Hugas i  Lluïsa Cama —i pares de Joan Hugas Duran, alcalde de la Bisbal d’Empordà el 1979 per Esquerra Republicana— per repassar la vida cultural de Sant Feliu i de l’Escala de 1900, dels vincles amb la maçoneria, de l’amistat que els unia amb el president Josep Irla, i de la conseqüent repressió amb el franquisme.

L’escriptora Pilar Francès és filla de Sant Feliu de Guíxols i neta d’un mariner republicà exiliat a França més de trenta anys, de qui ha escrit les seves memòries, la seva primera novel·la «Quan calmin els mals vents, tornaré» (Gregal, 2019). També és autora d’altres projectes de memòria històrica, com «La repressió franquista a Santa Cristina d’Aro (1939-1944)» publicat el 2021, «Pals: Guerra Civil, franquisme i repressió (1939-1947)» publicat el desembre de 2022 o «Trenta-set cartes i sis poemes d’amor», la biografia d’Eugeni Gurnés Bou, alcalde cenetista de Llagostera afusellat a Girona l’any 1943 que s’acaba de publica amb Stonberg Edicions. L’abril passat va rebre el 5è Premi Empordà de Novel·la per «Tot passa dues vegades» (Brau Edicions, 2022), la seva primera obra de ficció.

El jurat encarregat d’atorgar el premi ha comptat amb Joan Casamitjana, impulsor de la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols, Enric Pujol, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Anna Teixidor, historiadora i periodista.

La beca, convocada per la Fundació Irla amb la col·laboració de la Diputació de Girona, està dotada amb 6.000€ i té com a objecte l’estudi del pensament, obra i vida de la generació de republicans gironins, de la qual Josep Irla i Bosch, president de la Generalitat a l’exili, i fill de Sant Feliu de Guíxols, n’és la personalitat més destacada.

Comparteix aquesta noticia