fbpx

Pere Blasi traslladà l’educació i la geografia al camp de la política

Jordi Garcia i Farrero, autor de la biografia: “Blasi formava part d’una generació que creia que l’educació i la geografia eren la clau de volta per una societat més justa i igualitària”

El Museu de la Mediterrània ha acollit aquest divendres la presentació de la biografia de «Pere Blasi. Mestre, geògraf i diputat republicà», obra del professor de Pedagogia de la UB, Jordi Garcia Farrero, premiat amb la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2020 –convocada per la Fundació Josep Irla amb el suport de la Diputació de Girona.

Ha comptat amb la participació de l’autor de la biografia acompanyat per Dolors Bassa, exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Francesc Perenya i Blasi, professor de Filosofia de la UB i familiar directe del personatge biografiat, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

Pere Blasi i Maranges, nascut a Puigcerdà, és destinat com a mestre a l’escola nacional de Torroella de Montgrí. Combina la seva tasca docent amb una intensa actuació en la vida cultural i associativa local, impulsant associacions com l’Ateneu Montgrí i publicacions com «Emporion». Paral·lelament a la seva tasca de renovació pedagògica, inicia els seus treballs de divulgació geogràfica amb l’edició de «Geografia elemental de Catalunya». Arran de l’adveniment de la República esdevé diputat d’Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya fins que la derrota a la Guerra Civil el força a uns anys d’exili a França. Retornat al país, i depurat del magisteri públic per la repressió franquista, exerceix a l’escola privada de la seva filla i enllesteix l’edició de la seva obra geogràfica cabdal, «Les Terres Catalanes», un tribut d’amor al país, a la cultura i a la seva gent.

La trajectòria de Pere Blasi

L’exconsellera i autora del pròleg Dolors Bassa ha presentat l’acte d’homenatge a la figura de Pere Blasi, a qui ha definit com “un dels mestres més coneguts de comarques gironines” i “defensor de l’espai de renovació pedagògica”. I ha destacat també la seva tasca en el món cultural i associatiu: “Un mestre al servei no només de l’alumnat, sinó també una persona dedicada a la comunitat de Torroella de Montgrí i al seu entorn”.

Un tercer element que Bassa ha posat sobre la taula és la faceta política de Blasi com a diputat d’Esquerra Republicana, i com amb la derrota de la guerra, va patir exili i repressió. “M’identifico amb Pere Blasi com a víctima de la repressió”, ha denunciat.

El professor Francesc Perenya i Blasi ha agraït l’homenatge al seu avi a través d’aquesta biografia i ha manifestat com la seva memòria segueix present en les generacions d’avui: “Pere Blasi és un clar exemple de memòria històrica viva”.

“Mestre, promotor de la cultura, gran escriptor, diputat, perdedor de la guerra, exiliat, represaliat… Diverses expressions d’una única personalitat”, així l’ha definit el seu net, Perenya i Blasi.

L’autor de la biografia Jordi Garcia i Farrero ha recordat que Blasi formava part d’una generació “de principis catalanistes i republicans”, que creia que “la geografia i l’educació havien de ser la clau de volta per evolucionar i ser una societat més justa i igualitària”.

També ha qualificat el mestre, geògraf i polític Blasi de ser un autor “que es va fer a foc lent”, influenciat per l’ambient liberal i republicà de Puigcerdà i pels corrents de renovació pedagògic tan importants a les comarques gironines. “Tot això fan de Pere Blasi un intel·lectual, que coneix la realitat del país i que sense l’experiència de la guerra, hagués pogut ocupar càrrecs de gran rellevància”.

El president de la Fundació Joan Manuel Tresserras ha tancat l’acte i ha denunciat que Pere Blasi és una mostra més de la memòria republicana esborrada: “Hi ha hagut una operació política –i que encara dura– que ha tendit a esborrar la nostra història, i al republicanisme li ha costat profundament a causa de l’exili i la repressió“.

Sobre l’autor

Jordi Garcia i Farrero és llicenciat en Pedagogia, doctorat en Educació i màster en Història Contemporània i Món actual. Va ser Premi extraordinari de Doctorat per la UB (curs 2012-2013). Actualment, és professor d’Història de la Pedagogia Catalana a la UB, forma part del Grup de Recerca en Pensament Pedagògic i Social i és membre de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana.

Comparteix aquesta noticia