Les narratives transmèdia protagonitzen la darrera edició de Rastres de Futur

L’últim debat del cicle Rastres de Futur s’ha dut a terme aquest dimarts a la tarda a La Seca Espai Brossa. L’acte ‘Una nova narrativa, el món transmèdia’ ha comptat amb les intervencions de Sergi Vicente, director de Betevé; Pep Prieto, crític de cinema i sèries; i Aina Fernàndez, experta en cultura digital al Tecnocampus; amb la moderació Carles Foguet.

El cicle de conferències, organitzades per la Fundació Josep Irla i la Revista Mirall, ha estat un punt de trobada entre agents del sector cultural. En aquest cas, la conversa ha plantejat quines són les tendències pel que fa a les narratives transmèdia.

En primer lloc, el moderador ha demanat que es definís el terme transmèdia. Sergi Vicente ha descrit el fet transmèdia com un fenomen nou, que il·lustra una realitat nova però que creix a mesura que evoluciona en els diferents mitjans. Pep Prieto ha expressat com la dialèctica entre narratives autònomes fa que aquestes s’expandeixin fins a l’infinit. Per últim, Aina Fernàndez ha dit que el transmèdia reflecteix una realitat que ens envolta i que cada vegada passa per més nivells.

En aquest punt el moderador Carles Foguet ha comentat que l’adjectiu transmèdia no deixa de ser un nom per quelcom que està de moda. Sergi Vicente ha reafirmat que el concepte està de moda i serveix per dir allò que no es fa, ja que “al final el més important és la història”. “A nosaltres ja no ens interessa posar el nostre nom en una sola pantalla, avui en dia el pastís de la televisió cada vegada és més reduït i hi ha un mosaic de pantalles”, ha explicat Vicente. També ha parlat del canvi de nom de BTV a Betevé, i ha dit que estan experimentant.

Entre els diferents temes tractats, ha destacat l’anàlisi del sector dels videojocs. Pep Prieto ha comentat que s’han d’integrar en el sistema de les arts, ja que representen una nova narrativa, on es reprodueixen mitologies d’altres formats. Aina Fernàndez els ha fet servir d’exemple per explicar com s’hibriden les plataformes. Vicente ha mostrat el seu malestar per la falta de seducció entre el sector televisiu i la indústria dels videojocs, que s’hauria d’articular a través de les notícies sobre videojocs i la seva retransmissió.

Per últim, els ponents van acabar reflexionant sobre el fenomen youtuber. Aina Fernàndez ha apuntat el perill de la falta d’espais de debat públics que provoca el consum digital, ja que cadascú consumeix allò que vol. Els vídeos de Rastres de Futur es poden trobar a https://www.youtube.com/playlist?list=PLCw0X57wSIYPIA74nu6olvurLhC2gfpyZ

Comparteix aquesta noticia