fbpx

La menopausa sense embuts, posant paraules a una realitat invisibilitzada

Clara Selva, Tània Verge i Carme Catalán conversen sobre els tabús del climateri en el marc de la presentació de l’estudi guanyador de la Beca Yarza 2022

La Fundació Irla ha presentat «El tabú de la menopausa. Una discriminació invisibilitzada», un estudi elaborat per la investigadora Clara Selva que busca crear propostes que permetin posar fi a la discriminació entorn la mal anomenada “menopausa”, així com posar sobre la taula les conseqüències positives que pot haver-hi per a les dones residents a Catalunya quan s’investiga entorn la qüestió.

L’autora, guardonada amb la Beca d’Estudis Feministes Nativitat Yarza 2022, ha conversat amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i l’activista i membre de l’entitat Xarxa de Dones per la Salut, Carme Catalán. Un acte moderat per la periodista Lara Bonilla.

Pots accedir al directe fent clic al següent enllaç

Un mateix objectiu: visibilitzar l’etapa del climateri

Durant l’acte, Clara Selva ha explicat que un dels motius que van motivar l’inici de la seva investigació va ser el projecte de Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs de la Generalitat del 2023. Aquesta llei va fer aflorar a Catalunya una conversa vers la menstruació, però on va quedar en segon pla la menopausa, perquè “el valor social de les dones sempre s’equipara al seu valor reproductiu o fèrtil”, en paraules de l’autora.

En les conclusions de l’estudi, centrades sobretot en la necessitat de normalitzar la conversa envers el climateri, Clara Selva ha esgrimit: “És l’últim tabú. És l’etapa que continua invisibilitzada, estigmatitzada i on la dona perd la identitat femenina. Té moltes connotacions negatives al darrere”.

Per contrarestar aquesta situació vers la menopausa, Carme Catalán ha reivindicat la necessitat de continuar formant i dotant de recursos els metges i l’atenció primària: “Des de la consulta del metge, només es fomenta a través del laboratori, des de la universitat no hi ha una formació continuada sobre la qüestió”. A més, ha puntualitzat que “des de govern, s’ha de treballar cap al món de l’empresa, un món masclista, on es barregen capitalisme i patriarcat. El ritme i les condicions són inhumanes per a tothom”.

Des d’una vessant més institucional, la consellera Tània Verge ha recordat que, efectivament, la recerca és cabdal i ha remarcat precisament la importància que ha tingut que La Marató de TV3 d’enguany hagi estat centrada en aquest tema, perquè “ha permès posar nom a moltes coses a partir de testimonis”. A més, ha advertit que “tot allò personal és polític” i que per tant, no es pot deixar de banda de tractar “una qüestió que afecta a totes les dones”. Per això, Verge ha anunciat que des de la conselleria s’estan encapçalant reivindicacions feministes molt necessàries entorn els drets sexuals i reproductius, que, recorda, “són drets humans”.

L’espai públic i l’espai laboral com a escenaris de l’estudi

Amb «El tabú de la menopausa. Una discriminació invisibilitzada», Clara Selva entrevista un conjunt de dones amb simptomatologia climatèrica i a representants d’organitzacions. Les primeres ens apropen a les vivències i propostes d’afrontament en l’espai públic, mentre que les segones ens aporten la visió i propostes que els entorns laborals consideren implementables en la gestió d’aquesta etapa vital. Amb base en aquestes entrevistes, l’estudi planteja propostes socials, organitzacionals i governamentals que permeten materialitzar un marc integral de suport al climateri.

Comparteix aquesta notícia