fbpx
Martí Petit i Cristina Cullell

Martí Petit i Cristina Cullell

Martí Petit: “Els algoritmes han de ser transparents i auditables”

El llibre ‘Comunicació, xarxes i algoritmes’, escrit per Martí Petit, expert en regulació audiovisual i guanyador del Premi d’Assaig Irla 2017, s’ha presentat al Local L de la Fàbrica Lehmann, cedit per la Fundació Ideograma. L’autor ha conversat amb Cristina Cullell, experta en política europea de l’espai radioelèctric i serveis de comunicació electrònica. La benvinguda ha anat a càrrec de Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla. El títol està editat per la Fundació Josep Irla i Angle Editorial.

Tresserras ha reflexionat sobre les bombolles informatives i la individualització que provoquen els algoritmes, així com fins a quin punt aquestes qüestions comencen a entrar en l’agenda política.

Martí Petit ha explicat que hi ha unes empreses, majoritàriament grans corporacions nordamericanes, que tenen un funcionament opac i que gestionen els algoritmes. L’autor del llibre ha dit que la societat connectada és aquella en què hi ha multitud de dispositius connectats que generen moltes dades, conegudes com a big data. “En el darrer any s’ha generat més informació amb big data que amb tota la humanitat”, ha sentenciat.

Els algoritmes són propietat industrial de cada empresa i opacs

Segons Petit, hi ha instruments informàtics que permeten manejar aquestes dades, tenint en compte la nostra traçabilitat. Això és el que, segons l’expert en regulació audiovisual, provoca bombolles informatives que poden fer que una persona només tingui accés a continguts segons els interessos propis i els de la plataforma. “Els algoritmes són propietat industrial de cada empresa i opacs”, ha explicat. Martí Petit considera que això causa problemes a la democràcia i fa que es creïn guetos no comunicats entre sí. L’autor del llibre ha exposat que, pel bé general, és important que els algoritmes siguin transparents i auditables

Els ciutadans ens convertim en generadors de dades que poden ser utilitzades per enriquir grans corporacions

Cristina Cullell ha parlat dels perills que suposen els algrotimes i el big data, per exemple pel fet que els ciutadans ens convertim en generadors de dades que poden ser utilitzades per enriquir grans corporacions. En aquest sentit, Petit ha parlat de la mercantilització amb drets fonamentals i de la necessitat d’introduir regulació al respecte. També ha fet referència al concepte de ciutadania algorítmica i ha dit que cal dotar la població d’eines per moure’s en aquest món.

Comparteix aquesta noticia