fbpx
Biografia de l'alcalde republicà de Palafrugell

Martí Jordi i Frigola, alcalde republicà de Palafrugell

Olga Palahí, autora de la biografia: “Martí Jordi i Frigola és una font d’inspiració per la seva lluita en la defensa de les conviccions, la justícia social i la llibertat nacional de Catalunya”

Palafrugell ha retut homenatge a Martí Jordi i Frigola, alcalde de la vila en època republicana i comissari delegat de la Generalitat a Girona durant la Guerra Civil, que morí al front el gener de 1939.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació de l’autora de la biografia, Olga Palahí, acompanyada per Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, Joaquim Nadal, catedràtic d’Història de la UdG i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

«Martí Jordi i Frigola, alcalde republicà de Palafrugell» va ser el treball guanyador de la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2018, convocada per la Fundació Josep Irla amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

 

La recuperació de la figura de Martí Jordi i Frigola

Olga Palahí ha començat la seva intervenció reivindicant el llegat de Jordi i Frigola, fins ara oblidat en la memòria dels palafrugellencs: “Amb aquesta biografia recuperem avui la memòria d’un il·lustre personatge, compromès amb la justícia social, la llibertat nacional i el progrés cívic i cultural de la vila, exemple i inspiració per la lluita de les seves conviccions personals”.

Josep Piferrer: “Martí Jordi i Frigola representava la figura del polític que fa política després de conèixer el poble”

Era un personatge –en paraules del catedràtic d’Història Joaquim Nadal–, que seguia “en el record latent dels palafrugellencs”, però que els anys de franquisme van aconseguir “silenciar”. En aquest sentit, Josep Piferrer, l’actual alcalde de Palafrugell, s’ha mostrat satisfet de què es recuperés la figura de Jordi i Frigola: “És un encert pel poble perquè posem al lloc on correspon a un personatge tan important per a la nostra vila”.

 

Jordi i Frigola, més que un alcalde per a Palafrugell

Tots els ponents han coincidit en destacar la tasca de Jordi i Frigola no només en el terreny polític, sinó també en el teixit associatiu i cultural de la vila.

“Era un home molt involucrat amb Palafrugell, fins i tot molt abans de ser alcalde, ja que amb tan sols dinou anys era dirigent del FC de Palafrugell, va impulsar un espectacle teatral de gran èxit, va estar vinculat amb la Volta Ciclista a Catalunya o participà en l’Associació d’Amics de la Música palafrugellenca, entre altres”, ha apuntat Palahí. Segons l’alcalde Piferrer, Jordi i Frigola representava, doncs, “la figura del polític que feia política després de conèixer el poble”.

Joaquim Nadal: “Era un personatge que seguia en el record latent dels palafrugellencs, però que els anys de franquisme van aconseguir silenciar”

Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació, ha ressaltat també la seva faceta periodística. “A través dels seus articles, ens mostra la vida social i política dels anys trenta, i al mateix temps aporta una lògica, uns principis, que ens ajuda a dibuixar una perspectiva completa del republicanisme del país durant aquell període”.

Tot i així, com explica la biògrafa de Jordi i Frigola, la seva tasca més important va ser com alcalde, ja que “va marcar un abans i un després per a Palafrugell”. Una de les seves fites més importants va ser l’impuls de la biblioteca pública de la vila, un dels seus projectes més reivindicats.

Durant la guerra, Jordi i Frigola també exercí com a comissari delegat de la Generalitat a Girona: “Les seves conviccions com a home progressista i antifeixista el portaren a deixar enrere la seva vila de Palafrugell i posar-se al capdavant de la Comissaria Delegada de Girona per fer front a les adversitats de la guerra”, ha explicat Palahí. I ha afegit: “Fins i tot, a incorporar-se a l’Exèrcit republicà –malgrat la voluntat contrària del president Companys–, i morir al front”.

Olga Palahí: “La tasca més important de Jordi i Frigola va ser com alcalde de la vila”

Sobre aquest darrer punt, el catedràtic d’Història Joaquim Nadal ha volgut recomanar la lectura d’un dels capítols del llibre, ‘Perseguit després de mort’, en què es mostra com “la persecució sobre el republicanisme va ser tant, que fins i tot s’abocà sobre una persona que estava morta, com va ser el cas de Jordi i Frigola”.

 

Sobre l’autora

Palahí és llicenciada en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un Màster Oficial en Economia per la Universitat de Barcelona, i amb el Màster de Professorat de Secundària en l’especialitat d’Economia per la Universidad Internacional de La Rioja.

Consulta l’obra «Martí Jordi i Frigola, alcalde republicà de Palafrugell»Descarrega’t la publicació aquí

Comparteix aquesta noticia