fbpx

Es lliura el Premi Irla Recerca Històrica al Batxillerat a la vallenca Núria Rovira

El president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras; i el vicepresident de la mateixa Fundació, Josep Bargalló, han fet entrega del Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat 2017 a Núria Rovira i Terradas. L’alumna, de l’Institut Narcís Oller de Valls, ha estat premiada pel seu treball El passat dels joiers Masriera en el present, tutoritzat pel professor Ramon Vilella.

El lliurament del premi s’ha fet aquest dilluns a la tarda a la seu de la Fundació Josep Irla, en presència de Núria Rovira i la seva família; del director de l’institut, Josep Maria Pallás; i del director executiu de la Fundació, Josep Vall.

La recerca compara el passat i el present de Masriera, una nissaga de joiers barcelonina, tenint en compte que la firma Bagués-Masriera és la més antiga d’Europa que encara es manté en plena activitat. El treball posa de manifest que Masriera representa la joieria del modernisme català, un món centrat en les tendències simbòliques de l’Art Nouveau.

El premi consisteix en un abonament de la matrícula del primer curs d’estudis universitaris, fins a un màxim de 1.000 euros, així com la publicació del treball a través dels llocs web de la Fundació Josep Irla.

El Premi Irla de Recerca Històrica al Batxillerat pretén impulsar la recerca i la difusió històrica en l’àmbit de l’esquerra nacional dels Països Catalans. S’hi poden presentar alumnes que hagin elaborat el treball de recerca de batxillerat sobre memòria històrica contemporània als Països Catalans: època republicana (1931-1939); antifranquisme i exili (1939-1975) i transició (1975-1980).

El jurat del premi està format per Agustí Alcoberro, professor d’Història a la UB; Josep Bargalló, vicepresident de la Fundació Josep Irla; Josep Catà, exprofessor d’ensenyament secundari; Clàudia Pujol, directora de la revista d’història Sàpiens; i Joan Maria Serra, exprofessor d’ensenyament secundari.

També s’han atorgat dos accèssits a Júlia Arqué i Freixes, de l’Institut Gili Gaya de Lleida, pel seu treball «Reconstrucció de la memòria històrica. Os de Balaguer»; i a Arnau Brosa i Planella, de l’Institut Públic Montsacopa d’Olot, pel treball «Republicans o exaltats? Anàlisi de la violència contra els edificis religiosos a Olot i Comarca». Tant l’autora del treball guanyador com els autors dels accèssits rebran un any de subscripció a la revista Sàpiens.

Comparteix aquesta noticia