fbpx

La filòsofa i escriptora Marina Garcés impartirà la Lliçó Inaugural Josep Irla del curs 2020-2021: «L’esperit il·lustrat davant l’epidèmia de la por». La presentació anirà a càrrec del president de la Fundació Joan Manuel Tresserras.

L’acte oficial d’inauguració del curs 2020-2021, que aquest any serà en format virtual, tindrà lloc el proper 10 de novembre, a les 13 hores, i es podrà seguir a través del canal de Youtube de la Fundació i per xarxes socials (#LliçóIrla).

Amb el títol «L’esperit il·lustrat davant l’epidèmia de la por», pretén reivindicar l’ús de la raó crítica en particular, i dels valors il·lustrats en general, com a eina clau en l’esforç per construir un món més just i lliure i, alhora, evitar la temptació de retrocedir cap a societats més crèdules i autoritàries com a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

Marina Garcés és professora agregada professora agregada a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), on dirigeix el Màster de Filosofia per als reptes contemporanis. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica que busca el compromís, l’acció i l’emancipació a partir de la consciència de la nostra interdependència en un món compartit. Enguany, ha esta guardonada amb el Premi Talent d’Honor de l’Humanisme 2020, que atorga la Welcome Talent Society i la Cambra de Comerç de Barcelona.

Ha desenvolupat el seu pensament en diversos llibres: «En las prisiones de lo posible» (2002), «Un mundo común» (2012), «Filosofía inacabada» (2015), «Nova il·lustració radical» (2017), «Ciutat Princesa» (2018) o «Humanitats en acció» (2019) —un projecte de Marina Garcés amb Institut d’Humanitats—.

Ha col·laborat amb institucions com l’Institut d’Humanitats de Barcelona, el CCCB o el MACBA, on ha participat en projectes col·lectius des dels quals ha reflexionat sobre el món educatiu i les transformacions en l’àmbit de les humanitats. També participa en mitjans de comunicació: coordina la secció «L’angle cec» al programa televisiu Planta baixa de TV3 i, anteriorment, havia col·laborat regularment amb mitjans com el diari ARA.