Des de la caiguda del Mur de Berlin, profetitzar el final de les nacions i les identitats nacionals va esdevenir un lloc comú. La realitat, però, és que el fet nacional ha mostrat la seva persistència en l’era de la globalització. Amb el títol «La persistència de la nació: el fet nacional a l’era de la globalització», dedicarem la Lliçó Inaugural Irla 2024-2025 a analitzar com en plena època de retrocés democràtic, és important entendre la naturalesa del fet nacional, per tal d’evitar que sigui instrumentalitzat per l’extrema dreta i, també, per a posar-lo al servei d’una agenda democratitzadora, inclusiva i solidària.
Per fer-ho, comptarem amb Craig Calhoun, catedràtic de Ciències Socials i professor a l’Arizona State University. Conegut per les aportacions en la teoria social, la política de la identitat i el nacionalisme, i l’anàlisi de la democràcia, ha exercit com a president i director de la London School of Economics and Political Science (LSE), president del Social Science Research Council (SSRC), i president del Berggruen Institute. Calhoun ha ensenyat a la New York University, on va fundar l’Institut per al Coneixement Públic, i a la University of North Carolina at Chapel Hilll, on també va exercir com a degà de l’escola de postgrau i va dirigir el Centre Universitari d’Estudis Internacionals. A més, ha estat professor visitant en diverses universitats i instituts dels EUA, Asmara, Pequín, Bristol, Khartoum, Oslo o París.
Calhoun ha escrit una desena de llibres i ha col·laborat al voltant de 150 papers, articles o capítols. Inclou assajos com «Neither Gods Nor Emperors. Students and the Struggle for Democracy in China» (1994), al voltant de les protestes estudiantils a Tiananmen, «Nacionalisme» (1997, i traduït al català el 2008 per l’editorial Afers i Publicacions de la Universitat de València) o, el més recent, «Degenerations of Democracy» (2022), escrit conjuntament amb Charles Taylor i Dilip Gaonkar. També ha editat «The Green New Deal and the Future of Work» amb Benjamin Fong (2022) i ha col·laborat en diversos monogràfics dedicats a la teoria sociològica clàssica i contemporània. També se n’ha traduït al català «Hans Kohn i la idea del nacionalisme» (2023), una anàlisi sobre la figura i l’obra filòsof i historiador nord-americà Hans Kohn. El seu treball ha estat àmpliament reimprès en antologies i traduït a 21 idiomes.
L’acte oficial d’inauguració se celebrarà el dimecres 22 de gener, a les 18 hores, a l’auditori del Hub Social de la Fundació Bofill (carrer Girona, 34, interior. Barcelona), i també es podrà seguir a través del canal de Youtube de la Fundació i per xarxes socials (#LliçóIrla). La conferència es realitzarà en anglès, però disposarem de servei de traducció simultània anglès-català.
L’entrada és gratuïta, però cal inscriure’s prèviament: INSCRIPCIONS