fbpx

Carme Porta i Santos Felix durant el debat

La lluita compartida del col·lectiu LGTBI+ i el sindicalisme

Nova entrega del Cinefòrum Irla sobre dos mons units per la defensa de les llibertats i els drets socials

Amb motiu del Dia de l’Orgull LGTBI+, la Fundació Josep Irla ha organitzat un cinefòrum a la Sala de cinema Zumzeig, centrat en el combat del col·lectiu LGTBI+ a favor dels drets i llibertats socials, des del punt de vista de les lluites compartides.

«Pride», basada en fets reals, exemplifica l’èxit d’aquestes lluites compartides: explica la història d’un grup d’activistes LGTBI+ que decideixen donar suport a una comunitat minera de Gal·les, que es declara en vaga quan la política neoliberal del govern Thatcher anuncia el tancament de les mines.
El cinefòrum ha anat acompanyat d’un comentari sobre la pel·lícula a càrrec de l’historiador Ramon Alquézar, que ha posat de manifest els tres eixos principals del discurs cinematogràfic: el moviment obrer britànic, que va patir una regressió social i de drets a conseqüència de les polítiques del govern de Thatcher; el moviment LGTBI+, que tractà d’articular les reivindicacions d’un grup exclòs i perseguit amb les d’altres moviments socials que també patiren repressió; i els estralls del VIH/SIDA, un síndrome que va irrompre durament als anys vuitanta.

 

Què en podem extreure de l’experiència d’aquesta lluita compartida?
Posteriorment al visionat, Carme Porta, activista LGTBI+ i feminista, i Santos Felix, sindicalista i activista LGTBI+, han conversat sobre la present vinculació del moviment LGTBI+ amb d’altres lluites.

Segons Felix, “si comparem el moment actual amb la pel·lícula «Pride», no estem tan lluny ja que estem patint una regressió dels drets i llibertats, amenaçant el que hem aconseguit fins ara”. En aquest sentit, Carme Porta ha afirmat que els “drets socials, un cop aconseguits, no s’han de deixar de reivindicar”.

Porta també ha destacat el valor de les lluites compartides, reflectit en films com «Pride»: “És emocionant veure aquesta pel·lícula perquè és un exemple de com el moviment LGTBI+, amb una gran consciència de classe, va ser capaç de promoure la col·laboració entre moviments socials per a fer front a les forces de l’estat”.
Felix i Porta han coincidit en afirmat que el sindicalisme i el moviment LGTBI+ són dos mons no tan allunyats. Per a Felix “el món laboral és un lloc clau de cara a visibilitzar el col·lectiu LGTBI”.

Comparteix aquesta noticia