Tània Verge i Olympia Arango conversen a la presentació del número 47 de l’Eines dedicat a l’economia feminista
La Fundació Irla acaba de presentar el número 47 de la revista Eines «Economia amb ulleres liles» , que reflexiona sobre l’economia des d’una perspectiva feminista, que esdevé clau per entendre el món actual i per avançar cap a societats més justes davant una hegemonia econòmica que ha tendit a interpretar l’economia des d’una forma més aviat productiva.
La presentació ha tingut lloc a l’Ateneu Barcelonès i ha comptat amb Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, i Olympia Arango, economista i membre de l’Espai Zero Vuit, especialitzada en l’economia experimental i del comportament amb perspectiva de gènere. Un debat moderat per la periodista Ariadna Trillas. La presentació ha anat a càrrec de Berta Galofré, membre de la secció de Feminismes de l’Ateneu Barcelonès, i de Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació.
El vídeo complet de l’acte:
Sobre la presentació
Davant “el prejudici més assentat a la nostra cultura, el patriarcat”, Lluís Pérez, director acadèmic de la Fundació, ha recordat que “des de fa dècades, diferents especialistes d’arreu del món miren de revisar l’economia mainstream des d’aquestes ulleres liles”.
A l’hora de definir l’economia feminista, l’economista Olympia Arango ha apuntat que “no només consisteix a incorporar el gènere com a variable, sinó també en qüestionar la ideologia que hi ha darrere d’aquesta economia mainstream”. En aquest sentit, l’única alternativa viable i possible és l’economia feminista, un model “que realment posi la vida al centre” i que permet “precisament trencar aquesta associació entre patriarcat i capitalisme”, ha reivindicat la consellera Tània Verge. Alhora, ha alertat: “Estiguem atents de no comprar els discursos que venen de certes institucionals neoliberals o que se’ns presenten disfressades del que no són”.
Al traslladar-ho al món laboral, ambdues han reclamat la presència de més dones, especialment en l’àmbit de la tecnologia i la indústria, “que no siguin sectors únicament pensats per a la meitat de la població, com ja està passant”, ha assenyalat la consellera. No obstant, Arango ha recordat que “quan es demana la paritat a les empreses no implica acceptar la neutralitat de gènere, sinó fer un pas més enllà”.
Sobre aquest número
«Economia amb ulleres liles» l’obra un article de Sandra Ezquerra amb una panoràmica general de què és l’economia feminista i què comporta en el nostre món d’avui dia; continua amb un article de Sílvia Bofill sobre l’impacte de la pandèmia en les treballadores de la llar i les cures, tan essencials com invisibilitzades; Carme Porta parla sobre la Renda Bàsica de ciutadania des d’un punt de vista feminista; un article a diverses mans d’economistes de l’Espai 08 en què exploren tota una sèrie de polítiques públiques per apropar-nos a la igualtat de gènere en l’àmbit econòmic especialment; i Karina Fulladosa amb un article sobre bones pràctiques en l’àmbit econòmic arreu del món des del punt de vista feminista. També hi ha col·laborat la diputada Raquel Sans amb el portal “Vides per ser viscudes”. I tanquen aquest dossier central Tània Verge i Olympia Arango, ponents del Fòrum.
Més enllà del dossier central, Roger Solé explora el tema de la regressió democràcia i el canvi generacional; un article a diverses mans sobre la qüestió de la inflació; un arxiu sobre les conseqüències de la dictadura de Primo de Rivera quan es compleixen cent anys del cop d’estat, per Jordi Casassas, o Gemma Aubarell sobre la construcció de l’espai geopolític de la Mediterrània i quines oportunitats pot suposar per a Catalunya.