fbpx

La recuperació de la figura de Nativitat Yarza, un acte de justícia

Presentació de la biografia a càrrec d’Isidre Surroca, Tània Verge, Pol Dalmau, Marina Llansana i Joan Manuel Tresserras

El teatre de l’Ateneu Igualadí s’ha omplert amb prop de 300 persones aquest dimarts 1 de març per retre homenatge a qui va ser la primera alcaldessa de Catalunya a través de la biografia «Nativitat Yarza. Mestra, alcaldessa, miliciana», escrita per Isidre Surroca i Antoni Dalmau –traspassat el passat mes de gener, durant el procés final d’edició del llibre.

Ha comptat amb la intervenció d’Isidre Surroca, coautor de la biografia, Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, Marina Llansana, filòloga i periodista, Pol Dalmau, col·laborador en la recerca, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla.

La trajectòria de Nativitat Yarza

Marina Llansana ha reivindicat la memòria de Nativitat Yarza, “un nom que fins fa quinze anys era totalment desconegut, empassat pel forat negre de la història”. “Amb aquest acte tan especial culmina un treball pacient de molts anys. Avui podem dir que la memòria de Nativitat Yarza ha estat rescatada amb tota justícia i que serà preservada“.

Durant la seva intervenció, Isidre Surroca ha recordat els inicis d’aquesta investigació a partir de la descoberta de Josep Vall, director executiu de la Fundació, d’una fotografia on apareix Nativitat Yarza amb el president Companys: “Si avui ens trobem aquí és perquè la revista Sàpiens publicava un primer article el 2007 que ens recordava la mestra republicana de Bellprat i primera alcaldessa de Catalunya, i que des de la Revista d’Igualada s’ha anat ampliant amb nous articles, i per la qual la Fundació Josep Irla ha impulsat la promoció d’aquest llibre”.

També ha tingut un record pel seu company i coautor del llibre Antoni Dalmau, amb qui havien de compartir junts aquest acte. “Precisament la meva interlocució amb Antoni Dalmau sorgeix arran de l’escrit que havia publicat a la Revista d’Igualada l’abril del 2009, Nativitat Yarza, primera alcaldessa de Catalunya”.

Pol Dalmau ha qualificat la seva contribució a la recerca com a “fruit d’una coincidència” mentre feia la seva estada a Nova York, on va topar amb el fons documental Spanish Refugee Aid. “En el fons Spanish Refugee Aid de Nova York es trobava l’expedient de Nativitat Yarza, el qual va donar les pistes claus a l’Antoni i l’Isidre per donar resposta a un interrogant que havia quedat pendent: que havia sigut de la vida de Nativitat Yarza un cop a exiliada a França”.

La consellera Tània Verge ha destacat la importància de reivindicar des de les institucions figures pioneres com la de Nativitat Yarza, “imprescindibles per obtenir els drets que tenim reconeguts avui com a dones”. I ha afegit: “Si prenem consciència del llegat d’aquestes dones, tindrem més forces per avançar en drets”.

Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, ha tancat l’acte amb un clam en favor de la memòria republicana: “Tot i el seu impacte en el segle XIX i XX, el republicanisme va caure en l’oblit a causa de la repressió franquista, més encara en el cas de les dones com Nativitat Yarza”.

Sobre els autors

Antoni Dalmau i Ribalta, escriptor i historiador, s’ha ocupat sobretot del moviment anarquista català, de la violència social en el canvi de segle XIX-XX i de la Guerra Civil a l’Anoia. Isidre Surroca i Llucià ha publicat diversos estudis d’història local de la primera meitat del segle XX, bàsicament de la Guerra Civil i el franquisme, així com cartografia de l’Anoia i de la Guerra Civil a l’Anoia dels segles XVII-XX.

Comparteix aquesta noticia