fbpx
Fotografia final de la Nit Irla 2018

Fotografia final de la Nit Irla 2018

La Nit Irla premia Teresa Juvé, l’Associació Catalana pels Drets Civils, Carles Vallejo i Irídia

La Fundació Josep Irla ha celebrat la Nit Irla 2018, en què ha lliurat els seus guardons anuals. El Memorial Francesc Macià, que distingeix una persona o entitat que hagin destacat per la seva acció en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, s’ha atorgat a Teresa Juvé en la modalitat individual, per la seva trajectòria com a escriptora i pedagoga i pel seu compromís en la construcció d’un país més just i lliure. Per Juvé, “la història és el que passa allà a fora, com la sentim a dins nostre la converteix en vida”.

En la modalitat col·lectiva, el guardó s’ha lliurat a l’Associació Catalana pels Drets Civils per donar veu als represaliats i fer suport a les famílies dels presos i exiliats polítics catalans. Diana Riba, parella de Raül Romeva, i Ferran Civit, parella de Meritxell Serret, han recollit el premi i han recordat tots els presos polítics i exiliats. A continuació, el públic ha emès crits de “llibertat”.

El Memorial Lluís Companys, que reconeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció social, s’ha lliurat enguany a Carles Vallejo en la modalitat individual, per la seva tasca per la recuperació de la memòria de les lluites sindicals i obreres durant el franquisme i fins a l’actualitat. Vallejo ha tingut un record pels que van lluitar a la batalla de l’Ebre per defensar la República. “Quan em van comunicar el premi, també vaig pensar en el meu pare, un ‘rojo’ madrileny que va haver de fugir de la seva terra per refugiar-se a Barcelona en l’anonimat, i que m’explicava que va ser rebut per Lluís Companys”, ha dit.

Vallejo: “No hi pot haver ciutadania lliure sense la condició republicana de justícia social”

Per Carles Vallejo, quan ens diuen que no existeix la classe obrera és més necessari que mai posar en valor la memòria obrera, del treball, que ens recorda com s’ha construït i com cal construir Catalunya.

En la modalitat col·lectiva s’ha premiat lrídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans pel seu treball en la defensa dels drets civils i polítics. Anaïs Franquesa ha recollit el premi, i ha al·legat que “les llibertats mai s’han regalat, sempre han estat conquerides”. Franquesa ha fet referència al fet que moltes persones les han conquerides en pitjors circumstàncies que nosaltres.

Franquesa: “No ens cansarem de denunciar la vulneració de drets vinguin d’on vinguin”

El Premi d’assaig Irla s’ha lliurat a Josep Gifreu per un treball que analitza el paper central dels mitjans de comunicació en el procés polític català.

Gifreu: “Mai a les 5 de la matinada m’havia hagut de llevar per protegir el meu col·legi electoral. L’1-O marcaria un abans i un després”

Per Gifreu, els fets d’octubre van tenir tres protagonistes principals: els governs, el moviment popular i els mitjans de comunicació. “Els mitjans van exercir certs lideratges però van anar a remolc dels altres dos blocs, sobretot dels governs”, ha dit. I ha afegit que hi ha hagut un periodisme servil als governs i que, per elaborar l’assaig, va resseguir centenars de peces polítiques, la major part de premsa però amb un ull posat a la televisió i a Twitter.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Roger Torrent, president al Parlament de Catalunya, que ha anunciat que denunciarà magistrats del Suprem per vulneració de drets fonamentals. En concret, la denúncia va dirigida al Tribunal Suprem contra el jutge Pablo Llarena i els magistrats de la sala d’apel·lacions perquè entén que les seves accions podrien ser constitutives dels delictes de detenció il·legal, vulneració de drets fonamentals i prevaricació judicial.

Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, ha fet la benvinguda a l’acte, en què ha destacat el compromís de la Fundació per proporcionar materials per enfortir el discurs de l’esquerra nacional. “El risc més gran que tenen les esquerres és acceptar el debat identitari, que pretén crear fractura social”, ha dit.

La Nit Irla 2018 s’ha celebrat el 14 de juny a la sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès, amb un intens record per als presos polítics i exiliats.

Comparteix aquesta noticia