fbpx

La Nit Irla premia cinc persones i entitats compromeses en el camp social i nacional

La Fundació Josep Irla ha celebrat avui la gala de lliurament dels premis Memorial Francesc Macià, Memorial Lluís Companys i Premi d’Assaig Breu Eines, que per primer any s’han lliurat en un acte conjunt: la Nit Irla. El director de la Fundació, Josep Vall, ha explicat que ‘hem volgut donar més relleu a aquest acte unificant dos premis que tenen un mateix sentit d’homenatge a persones i entitats, afegint el nou premi convocat enguany d’assaig breu, i de tot plegat fer-ne la “celebració” anual de la Fundació Josep Irla’. Abans de donar a conèixer els premiats, Vall ha destacat que ‘la Fundació continua reconeixent persones i entitats que, tant en el camp social com nacional, són veritables referents pel nostre país’.

Els guardonats amb el premi Memorial Francesc Macià, que distingeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, han estat:

– L’escriptor Robert Surroca, per la seva llarga trajectòria en la lluita antifranquista en la clandestinitat, com a exemple de les persones que tot i residir en l’anonimat foren imprescindibles per a l’assoliment de l’actual democràcia.

– L’Escola Valenciana, entitat cívica a favor de la normalització lingüística, especialment en el sistema educatiu valencià, per la seva defensa de la cultura i la llengua catalanes, a través de la feina amb la societat civil, no només sense dependència de les administracions públiques, sinó enfront l’hostilitat de bona part de les institucions valencianes.

El Memorial Lluís Companys, que distingeix una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció en favor de l’emancipació de les classes populars o en la lluita contra la marginació dels sectors menys privilegiats, ha reconegut la tasca de:

– L’advocat Josep Maria Gasch i Riudor pel seu compromís amb l’advocacia i el cooperativisme, i la seva acció social en favor de l’emancipació de les classes populars i la lluita contra la marginació dels sectors menys privilegiats.

– FETS – Finançament Ètic i Solidari, associació que agrupa a nombroses entitats que volen promoure el finançament ètic i solidari a Catalunya, per les seves bones pràctiques en la sensibilització i difusió de l’ús ètic dels diners, que són un clar exemple de nous plantejaments en un temps de crisi econòmica i financera com l’actual.

Finalment, el premi Assaig Breu Eines per tal d’estimular l’estudi de la realitat política, econòmica, social i cultural dels Països Catalans, així com el desenvolupament del seu pensament ha recaigut en la catedràtica de Ciència Política al Queen Mary College de la Universitat de Londres, Montserrat Guibernau.

El jurat dels premis ha estat el següent:

Sebastià Alzamora, Alfred Bosch, Jordi Creus, Mavi Dolz, Marina Llansana, Isabel Martí, Bienve Moya, Joan Puigcercós, Vicent Sanchis, Montserrat Tresserra i Matthew Tree, pel premi Memorial Francesc Macià.

Ester Boixadera, Oriol Homs, Isabel Pallarés, Naya Zulima Parra, Laura Pelay, Francesc Pérez, Jordi Porta, Joan Ridao, Xavier Rubert de Ventós, Remei Sipi, Anna Simó, Jordi Via i Ricard Zapata, pel Memorial Lluís Companys

Finalment, el jurat del premi d’Assaig Breu Eines ha estat format per Anna Maria Alabart, Guillem López-Casasnovas, Begonya Román, Antoni Segura i Eduard Voltas.

Comparteix aquesta noticia