fbpx

La Intel·ligència Artificial, una transformació en tots els sentits

Els experts en tecnologia Liliana Arroyo i Jordi Foz analitzen en la presentació del número 39 de l’Eines les oportunitats, i també els riscos, que la Intel·ligència Artificial planteja a les democràcies actuals

La Fundació Josep Irla ha presentat el darrer número de la revista Eines d’aquest 2020, «La democràcia en l’era de la Intel·ligència Artificial», amb una conversa entre Liliana Arroyo, doctora en Sociologia i especialista en innovació social digital, i Jordi Foz, secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat, moderat per la periodista Núria Jar.


“Tot avenç tecnològic ens dona l’oportunitat de guanyar control sobre les nostres vides, però també el risc d’entregar aquest control a altres persones que poden guanyar així un poder arbitrari”, ha apuntat Lluís Pérez durant la seva intervenció. En aquest escenari, el director acadèmic de la Fundació ha posat sobre la taula la necessitat de conèixer a fons les oportunitats, però també els riscos, que pot implicar la Intel·ligència Artificial per a les democràcia d’avui.

En el debat, els dos ponents han coincidit en assenyalar el canvi que suposarà la Intel·ligència Artificial en tots els àmbits de la societat, des de la salut a l’administració pública, el sistema financer… Ara bé, han alertat que aquesta tecnologia no és la solució màgica als problemes de la societat: “La IA no ens ha de donar la solució, sinó ajudar-nos a la ciutadania i a la política a entendre millor el que passa al món per poder definir millor els problemes als quals ens hem d’enfrontar, i com resoldre’ls”, ha explicat Jordi Foz.

Jordi Foz: “El nostre repte és construir una democràcia de qualitat, i això inclou construir una democràcia algorítmica potent”

Per aconseguir-ho, Liliana Arroyo ha assenyalat la pluralitat de veus com a factor clau en el procés de disseny dels algoritmes i del recull i gestió de dades massives. “Els algoritmes no són objectius, moltes vegades els biaixos estan implícits en aquelles dades amb les que nosaltres alimentem aquests sistemes”. Per tant, “no es creen biaixos nous amb la tecnologia, però sí que amplifiquen els que ja tenim com a societat i sistematitzen la discriminació”.

Tant Arroyo com Foz han assenyalat que el paper de l’administració és fonamental per minimitzar aquests biaixos i, alhora, controlar que aquestes dades no quedin en mans dels grans monopolis tecnològics. En aquest sentit, Arroyo ha afegit: “Necessitem que es produeixi una aliança entre empreses privades i administració pública per evitar que aquestes tecnologies siguin controlades per Apple, Facebook, Google i Amazon, els quatre grans monopolis tecnològics actuals, que treballen sota una visió neoliberal, la qual cosa no afavoreix l’assoliment de societats més democràtiques, inclusives i equitatives”.

Liliana Arroyo: “Les màquines tenen els mateixos biaixos que tenim nosaltres com a societat”

Des d’una perspectiva republicana, el nostre repte és construir una democràcia de qualitat, i això inclou construir una democràcia algorítmica potent”, ha ressaltat Foz. Per això, “ens cal una administració pública transparent amb les dades que permeti a la ciutadania participar-hi i destinar més inversió en IA, coneixement, sistemes d’informació, en dades o en perfils professionals que siguin capaços de gestionar aquesta tecnologia”.

Sobre l’Eines 39
El dossier central d’aquest número, dedicat a analitzar l’ús de la IA i el Big Data per enfortir i millorar les democràcies, compta amb articles de Karina Gibert, Josep Lluís Martí, Pilar Saura, Anna Grau i Karma Peiró. El Portal introductori ha anat a càrrec del director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya Ismael Peña-López.

Fora d’aquest dossier, hi ha, entre altres, una anàlisi de la relació entre renda i independentisme per Jordi Muñoz; un article de Santi Martínez sobre l’Agenda 2030 en temps de Covid-19; un estudi sobre l’extrema dreta al Brasil per Márcia Tiburi; i un recorregut històric sobre el concepte de catalanitat, per la sociòloga Mariona Lladonosa.

Podeu descarregar-vos el número: «La democràcia en l’era de la Intel·ligència Artificial»

Comparteix aquesta noticia