fbpx

Presentació de la biografia al Centre Cívic Urgell. D'esquerra a dreta: Llum Ventura, Joan Manuel Tresserras, Alfred Bosch, Josep Maria Tubau, i Pilar Vallugera

La Fundació Josep Irla presenta el llibre biogràfic sobre Enriqueta Gallinat

El llibre «Enriqueta Gallinat. Una republicana barcelonina del segle XX», escrit per Josep Maria Tubau i editat per la Fundació Josep Irla, s’ha presentat aquest dijous 13 de setembre a l’auditori Teresa Pàmies del Centre Cívic Urgell (Barcelona) davant una norantena de persones.

Hi han participat Llum Ventura, impulsora de «Les Dones del 36»; Alfred Bosch, president del grup municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona; Josep Maria Tubau, autor de la biografia i fill de la biografiada; Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla; i Pilar Vallugera, membre de la Federació de Barcelona d’Esquerra Republicana, que ha presentat l’acte.

Pilar Vallugera ha qualificat el llibre com una biografia indispensable i seguidament ha parlat sobre com va conèixer l’Enriqueta Gallinat i les seves vivències en el període que van compartir militància política al casal de Ciutat Vella. N’ha destacat el seu paper de mestra política per a les noves generacions: «La seva presència generava molt de respecte. Darrere seu hi havia tanta experiència, tantes vivències, tants coneixements i tants anys de lluita que sempre t’empenyia a millorar».

Per la seva banda, Llum Ventura ha descrit Gallinat com a una persona receptiva i col·laboradora en la recuperació de la memòria a través del col·lectiu de «Les Dones del 36», destacant que va ser la mateixa Gallinat qui va parlar en l’acte de lliurament del premi Maria Aurèlia Capmany, otorgat per l’Ajuntament de Barcelona.

L’historiador i president del grup municipal d’Esquerra Republicana a Barcelona, Alfred Bosch, ha vehiculat la seva intervenció en destacar la importància d’Enriqueta Gallinat com un dels fils tènues però molt resistents que ens han passat el testimoni a nosaltres: «Avui som on som gràcies a homes i dones com ella, que van lluitar per la causa de la llibertat, del país i de la igualtat». Per Bosch, Gallinat representa la Barcelona menestral i treballadora on les dones sempre havien treballat però vivien mancades de drets, assolits durant l’època republicana.

L’autor del llibre i fill de la biografiada, Josep Maria Tubau, ha donat una visió més personal sobre Enriqueta Gallinat, i la seva determinació en iniciar el procés d’escriptura després que l’Ajuntament de Barcelona dediqués un espai públic de la ciutat a la seva mare. «Em vaig trobar moralment davant el deure d’intentar escriure el relat de la seva biografia. No era coherent que noves generacions no tinguessin eines a l’abast per esbrinar qui va ser la persona que va donar lloc a la plaça on habiten».

La cloenda ha anat a càrrec de Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla. Ha destacat la tasca de la Fundació per rescatar la memòria del republicanisme i del paper de les dones per tal de saber de quines tradicions partim. En aquest sentit, bona part de les tasques de la Fundació en la recuperació de la memòria històrica s’han destinat a l’elaboració de textos biogràfics: «necessitem llegir biografies perquè, sinó, la història per si mateixa té un caràcter massa general. Coneixent vides concretes podem entendre millor el nostre present i el nostre futur».

Amb aquesta publicació, la Fundació Josep Irla fa un pas més en la recuperació de la memòria de persones que han abraçat els valors republicans, especialment de les dones, que tot sovint han estat les grans oblidades per la història. Per aquest motiu la Fundació ha editat en el darrer any l’opuscle «Aurora Bertrana. Un esperit lliure i compromès» i el llibre «Maria Dolors Bargalló. Feminista i propagandista d’Esquerra».

El llibre biogràfic també ha estat presentat al Centre Cultural Miramar de Sitges el dilluns 17 de setembre, a càrrec de Rosa Tubau, regidora de Cultura i néta de la biografiada, Josep Vall, director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Maria Tubau, autor de la biografia i fill de la biografiada, i Miquel Forns, alcalde de Sitges.

Presentació de la biografia a Sitges. D’esquerra a dreta: Rosa Tubau, Josep Maria Tubau, Miquel Forns, i Josep Vall.

 

La biografia

Enriqueta Gallinat i Roman (Barcelona, 1909-2006), amb arrels familiars
 al Matarranya i a València, s’inicià de ben jove en política de la mà del seu pare, un republicà radical admirador d’Alejandro Lerroux.

Després d’un breu i intens pas pel PRR, el 1934 s’afilià a Esquerra Republicana, esdevenint, durant la Guerra Civil, secretària de l’alcalde de Barcelona,
Hilari Salvadó, i secretària d’Agitació i Propaganda de la Unió de Dones de Catalunya.

Casada amb el periodista Enric Tubau, el 1939 marxaren a l’exili, on col·laborà
amb la Resistència francesa fins que el risc de caure en mans dels nazis la feu tornar a Catalunya, on fou empresonada durant deu mesos.

A partir de 1977 i en diverses etapes fou consellera de districte a l’Eixample i membre de l’Executiva Nacional d’ERC.

Dedicà els últims anys de la seva vida, des de 1997, conjuntament
amb companyes d’altres formacions d’esquerres, a difondre els ideals i l’experiència de la seva generació republicana des de l’associació Les Dones del 36.

 

Us podeu descarregar la publicació clicant aquí.

Comparteix aquesta noticia