fbpx

Xerrada sobre la situació de Txetxènia

La segona xerrada sobre resolució de conflictes a nivell internacional de la Fundació Josep Irla realitzada amb el suport de l’Oficina de Pau i Drets Humans de la Generalitat de Catalunya va tenir lloc a Valls el passat 15 de juliol.

La xerrada va ser presentada per la secretària de Política Internacional d’Esquerra, Marta Rovira, i hi va intervenir com a convidat Francesc Serra, professor de relaciones internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona i participant actiu de la campanya“Txetxènia: Trenquem el Silenci” de la Lliga dels Drets dels Pobles. Al final de l’acte es va visionar el documental “Grozny, vivir al límite”.

Serra va iniciar la seva intervenció remarcant que el conflicte de Txetxènia era molt complicat. Per això, va dedicar part de la seva intervenció a exposar les fases que ha viscut aquest conflicte des de la dècada dels noranta i a explicar les successives violacions dels drets humans que viu el país. Tal com va dir Serra “ Txetxènia és encara una prova de dictadura, d’una important manca de drets humans i democràcia a Rússia”.

També va acusar a la Unió Europea de ser “còmplice” en aquest conflicte ja que presumeix de ser una unió d’estats democràtics que permet la reiterada violació dels drets humans al costat de les seves fronteres; Serra va criticar el Parlament Europeu per no haver presentat cap iniciativa, ni després de l’assassinat de Politkovskaya, període en que el conflicte va sortir de nou a la llum a través dels mitjans de comunicació. El silenci però, ha retornat. Aquest silenci, que també ens contamina a nosaltres perquè “si Rússia, és una democràcia imperfecta perquè permet la violació dels drets humans en un tros del seu territori. Nosaltres, Europa Occidental, que presumim de ser un focus de democràcia i exportem el nostre concepte de democràcia; no ens podem permetre tenir aquests estàndards democràtics mentre ens beneficiem de la nostra relació privilegiada amb Rússia”.

Mentre la Unió Europea i la comunitat internacional mantenen el silenci, hi ha diverses entitats que miren de donar a conèixer la realitat de Txetxènia. A casa nostra, la Lliga dels Drets dels Pobles està intentant conscienciar del silenci que tapa aquest conflicte.

Acte seguit a la xerrada es va passar el documental “Grozny, vivir al límite”, un documental gravat sense permís oficial que reflectia dia a dia la realitat que viuen els txetxens. Parlem tant de desaparicions forçoses de persones com de redades perpetrades per part de l’exèrcit rus, com tocs de queda seguits de bombardejos o intromissions a les cases per soldats, entre d’altres situacions.

L’acte va tenir lloc davant una trentena d’assistents que van participar activament en el debat posterior a la xerrada sorpresos per la realitat diària a que s’han habituat a viure els txetxens; també es van interessar per la situació dels drets humans a la resta de Txetxènia, així com els orígens històrics del conflicte.

Comparteix aquesta noticia