fbpx

La Fundació Josep Irla celebra la Nit Irla 2019

En una nova edició, la Fundació Josep Irla ha celebrat la tradicional Nit Irla, en què ha entregat els Memorials Francesc Macià i Lluís Companys a Marta Casals, The All Party Parliamentary Group on Catalonia, SOS Costa Brava (que finalment han declinat el premi) i Ole Thorson. El president de la Fundació, Joan Manuel Tresserras, ha destacat la llibertat i la igualtat com a “valors fonamentals” i que “cal seguir reivindicant en un acte com la Nit Irla”.

 

Marta Casals i The All Party Parliamentary Group on Catalonia, guardonats amb el Memorial Francesc Macià

El Memorial Francesc Macià, que té per objectiu distingir una persona i una entitat que hagin destacat per la seva acció social en favor de la llengua, la cultura o la nació catalanes, ha estat atorgat, en la categoria individual, a Marta Casals per la seva llarga trajectòria com a ambaixadora cultural, al capdavant d’institucions musicals de reconegut prestigi així com per la promoció del llegat musical, cultural i humanístic del mestre Pau Casals.

Marta Casals, que no ha pogut assistir a la Nit Irla, ha dedicat unes paraules d’agraïment, posant en valor la importància de continuar l’obra del metre, qui va dedicar a “donar tota la seva energia per la música, per l’esperit, la bondat i per la comunió del món”. “Ell deia que amb la música i amb els bons fets, podem tenir un món millor, i és el que esperem”, ha afegit.

En la categoria col·lectiva, els guardonats han estat The All Party Parliamentary Group on Catalonia, per la seva tasca de denúncia de les violacions de drets humans que representa l’empresonament de polítics i líders civils catalana, així com per la defensa del dret a l’autodeterminació de Catalunya i la promoció del diàleg democràtic. El diputat Hywel Williams, encarregat de recollir el guardó, ha denunciat la situació catalana, “una qüestió fonamentalment política i no legal”, i que per tant, “emprar la llei tal i com s’està fent a Catalunya és un error”. També, ha lamentat que no es respecti el dret de secessió d’una “nació històrica com Catalunya”, i ha advertit que “un atac contra aquest absolut democràtic és també un atac a la democràcia de tota Europa”.

 

El Memorial Lluís Companys, un reconeixement a l’acció social

La confluència de les mobilitzacions de joves a escala mundial per frenar l’escalfament global, amb l’experiència dels primers anys d’implementació de l’agenda 2030 pel desenvolupament sostenible, ha portat a centrar el Memorial Lluís Companys d’enguany a premiar iniciatives i bones pràctiques de conscienciació i mobilització per fer front als reptes ambientals del planeta i la humanitat.

En la categoria individual, el guardonat ha estat Ole Thorson per la seva trajectòria professional pionera en situar la mobilitat alternativa com a centre dels debats per a unes ciutats sostenibles i inclusives, així com també pel seu compromís social amb els drets dels vianants i la prevenció dels accidents de trànsit. Durant la seva intervenció, ha posat en valor la figura dels vianants -“que ho som tots”- i la importància de complir les regles de circulació per assegurar el “dret dels vianants” i aconseguir “zero accidents a la carretera”. En aquest sentit, ha defensat un canvi en les lleis i el sistema judicial que precisament protegeixi als vianants per davant dels vehicles.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya. Torrent ha destacat l’hegemonia de les idees republicanes a Catalunya, “idees que tenen a veure en posar el bé comú per sobre de tot en la pràctica política i institucional”. “Idees i lideratge polític, dos elements imprescindibles per connectar aquests ideals amb la República efectiva”, ha conclòs.

Comparteix aquesta noticia