fbpx

La Fundació Irla se suma a la denuncia conjunta davant l’ONU sobre les vulneracions de drets humans comeses per l’Estat espanyol

Una vintena d’entitats dels Països Catalans, entre les que es troba la Fundació Irla, han fet arribar a Nacions Unides diversos informes per assenyalar les vulneracions de drets humans per part de l’Estat espanyol en matèria de drets civils, polítics, culturals i socioeconòmics, en el marc de l’Examen Periòdic Universal al que se sotmetrà l’Estat espanyol a finals d’abril. 

Entre les recomanacions que s’han fet arribat, hi ha la de garantir l’aplicació de la Llei d’Amnistia, protegir el dret a l’habitatge, posar fi immediatament a les pràctiques d’espionatge il·legal, garantir la separació de poders i la rendició de comptes, protegir el model d’immersió lingüística en català, permetre l’exercici del dret a la llibertat d’expressió, de reunió pacífica i d’associació, complir els estàndards mínims de drets humans en la gestió de les migracions i el refugi, o investigar la veritat sobre la desaparició forçada de menors (1936-1996).

A aquesta denúncia s’hi han adherit: Acció Cultural del País Valencià, Associació Catalana de Professionals, Amnistia i Llibertat, Assemblea Nacional Catalana, Associació Nativitat Yarza, Catesco, Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals, Fundació Catalunya Fons, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, La Intersindical, Language Rights, L’Associació Drets sexuals i reproductius, NOVACT, Observatori DESCA, Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Sine Qua Non i USTEC·STEs-IAC.

Informe sobre desaparicions forçada de menors a l’Estat espanyol

El passat octubre, la Fundació Irla va elaborar un informe ombra conjunt amb l’ODFM, i amb el suport d’una quinzena d’entitats, per enviar-lo a l’Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans, en el marc del quart Examen Periòdic Universal (EPU) de l’Estat espanyol. El document assenyala l’incompliment sistemàtic en les recomanacions de l’ONU i de les Institucions Internacionals que obliguen l’Estat espanyol a investigar la veritat sobre la desaparició forçada de menors que es va produir entre 1936, amb la repressió franquista, i 1996, any en què es canvia la llei d’adopció estatal. I aporta algunes solucions per donar la cobertura necessària a les víctimes i suport precís al Govern per a l’adequada aplicació de les recomanacions dels organismes internacionals en matèria de memòria històrica.

La Fundació també va donar suport a l’informe “Drets Civils i Polítics: llibertat d’expressió i assemblea” elaborat de manera conjunta entre Amnistia i Llibertat, Associació Catalana de Professionals, Associació Nativitat Yarza, CIEMEN, Fundació Catalunya Fons, Grup de Periodistes Ramon Barnils, Plataforma per la Llengua, Quorum i Sine Qua Non. En ell, s’analitza el compliment de l’Estat espanyol pel que fa al dret a la llibertat d’expressió i al dret de reunió i associació pacífiques, amb atenció especial pel context català. Les entitats denuncien els dèficits democràtics de l’Estat espanyol, com les lleis restrictives, la politització del poder judicial i les pràctiques abusives de les institucions estatals, i assenyala que el marc legal i les accions repressives han intensificat la persecució de la protesta i la restricció de drets civils i polítics. També s’insta l’Estat a garantir l’aplicació completa de la llei d’amnistia com a primer pas cap a una solució democràtica i pacífica del conflicte polític.

Comparteix aquesta notícia