fbpx

La Fundació Irla celebra la Nit Irla 2023

Carme Sansa, Barnasants, Mireia Barba i la Xarxa Catalana Graners són els guardonats d’aquesta edició

També s’ha fet entrega del Premi d’Assaig Irla 2023 a la filòloga Helena Borrell per la seva obra sobre les conseqüències de la minorització del català

La Fundació Irla ha celebrat la tradicional Nit Irla per fer entrega dels Memorials Francesc Macià a l’actriu Carme Sansa, en la modalitat individual, i al projecte cultural Barnasants, en la modalitat col·lectiva; i del Memorial Lluís Companys a l’activista Mireia Barba, cofundadora d’Espigoladors, en la modalitat individual, i a la Xarxa Catalana de Graners, en la modalitat col·lectiva. L’acte ha estat acompanyat de la interpretació de la cantant Berta Salas i el guitarrista Martí Riera, que han versionat cançons com «La plaça del diamant» o «Corrandes d’exili».

En el discurs de presentació, Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla,  ha reivindicat l’empoderament de la cultura davant la confusió d’entendre-la únicament com a un entreteniment: “La cultura és la més sofisticada caixa d’eines dels dominadors i dels qui no volen ser dominats”.

La secretària general adjunta d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha estat l’encarregat de cloure aquesta edició. “Aquesta nit arriba en un context marcat per l’ascens de l’extrema dreta, que és d’abast global, però que també ha impactat arreu dels Països Catalans contundentment”. Davant d’això, ha alertat: “La cultura esdevé més que mai un antídot”.

Carme Sansa i Barnasants, guardonats amb el Memorial Francesc Macià

El Memorial Francesc Macià ha estat atorgat, en la categoria individual, a Carme Sansa per la seva dilatada trajectòria com a actriu de teatre, cinema i televisió, així com pel seu compromís social i nacional, on ha esdevingut una referent del món cultural.

En el seu discurs, ha reivindicant el compromís col·lectiu de país. “Ser català és lluitar sempre, però endavant amb aquesta lluita per la nostra llengua i cultura”.

En la categoria d’entitat, el jurat del Memorial Macià ha destacat el treball del projecte cultural Barnasants per la seva tasca de suport i promoció cultural, amb presència arreu dels territoris de parla catalana, i que ha estat clau per donar a conèixer la cançó d’autor a les generacions més joves.

“L’element que ens dona sobirania és la cultura”, ha destacat Pere Camps, director del Barnasants. Per això, “ens cal una conselleria de cultura forta que freni l’onada de feixisme contra la llengua, la cultura i la sobirania nacional”.

El Memorial Lluís Companys, un reconeixement a les bones pràctiques del món rural  

La declaració per part de l’ONU del 2023 com l’Any Internacional del Mill ha portat a centrar el Memorial Lluís Companys d’enguany a premiar les iniciatives i bones pràctiques «que promoguin la sobirania alimentària, una producció i consum sostenible, la resiliència davant el canvi climàtic i la dignificació de les condicions de la pagesia i el món rural».

En la categoria individual, el jurat ha volgut premiar la trajectòria de Mireia Barba pel seu compromís activista en la defensa de l’aprofitament i l’economia circular, social i solidària, que l’ha portat a ser cofundadora d’Espigoladors, entitat que lluita contra el malbaratament alimentari posant l’èmfasi en la inclusió social creant oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.

Barba ha reivindicat la importància de donar una segona vida a fruites i verdures per fer front a l’actual malbarament alimentari. “Tots som part del problema, però també som part de la solució”.

En la modalitat col·lectiva, s’ha reconegut a la Xarxa Catalana de Graners per la seva tasca de recerca, preservació de la biodiversitat i difusió de les varietats locals de llavors i la coordinació dels bancs de llavors locals, ecològics i autogestionats, cabdals en el camí de l’assoliment de la sobirania i l’autonomia alimentària.

El president de l’entitat, Marc Talavera, ha recollit el guardó: “Menjar és fer política, és l’acció política que més farem a la vida. Si canviem el que hi ha darrere del que mengem, podrem canviar el raconet del món que ens ha tocat viure”.

Premi d’Assaig Irla a Helena Borrell

En aquesta Nit Irla també s’ha fet entrega del Premi d’Assaig Irla 2023 a la filòloga Helena Borrell per l’obra «Per què no sona bé. Les conseqüències de la minorització del català per al registre col·loquial i algunes propostes».

Borrell ha recordat que la llengua catalana és un dels reptes més importants i més urgents que tenim com a país. “Tenim els recursos lingüístics per fer-ho, el que ara ens falta és saber-los aprofitar”.

Comparteix aquesta noticia