El jurat de la Beca d’estudis històrics President Macià 2017, reunit a Barcelona el 17 de novembre, ha decidit atorgar la beca al projecte «Samuel Morera Ribas (1888-1969). Republicà compromès i destacat referent del municipalisme terrassenc del segle XX» de Josep Puy.
Ramon Alquézar, professor emèrit del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB; Antoni Segura, catedràtic d’Història Contemporània de la UB i president del CIDOB; i Queralt Solé, professora d’Història Contemporània de la UB, són els membres del jurat.
El projecte pretén conèixer i contextualitzar la figura de Samuel Morera Ribas dins la història del republicanisme local
El projecte aprofundirà en la figura de Semuel Morera, que fou alcalde de Terrassa i que participà en la fundació d’Esquerra Republicana. Morera s’hagué d’exiliar a Mèxic després de la Guerra Civil. La proposta pretén conèixer i contextualitzar la figura de Samuel Morera Ribas dins la història del republicanisme local i de Catalunya durant els anys trenta. Palet i Barba fou l’home emblemàtic del parlamentarisme a Madrid durant la República i Samuel Morera va ser el referent més destacat en la polièdrica i conflictiva activitat municipal.
Es farà una aproximació sociocultural i política de la Terrassa republicana
L’estudi ha de permetre desenvolupar i completar una rigorosa aproximació sociocultural i política de la Terrassa republicana. La seva anàlisi biogràfica com alcalde i destacat defensor del republicanisme local han de permetre una aproximació als orígens i protagonisme d’Esquerra Republicana a Terrassa durant la Segona República.
El treball es desenvoluparà a partir de la consulta de diferents fonts primàries i bibliogràfiques, com ara les Actes Municipals i els diferents fons de l’alcaldia de l’Ajuntament de Terrassa, així com material de diversos arxius, documentació familiar i premsa de l’època.
Josep Puy i Juanico (Terrassa, 1955) és doctor en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i mestre de català. Els darrers anys ha centrat la seva recerca en la pobresa, la beneficència, els hospitals i els asils. La seva tesi estudià la beneficència a Catalunya a mitjan segle XIX i se’n publicà una síntesi amb el títol de «Pobres, desvalguts i asilats. Caritat i Beneficència a la Catalunya del segle XIX» (2009). Ha investigat i publicat sobre els segles XIX i XX a nivell local i de Catalunya. Fou pioner en els estudis del caciquisme a Catalunya amb «Alfons Sala i Argemí, industrial i polític, 1863-1945» (1983). És autor de la biografia «Domènec Palet i Barba. Prohom de la Terrassa republicana» (2015), editat per la Fundació Josep Irla.