fbpx

Josep Mascort, l’últim comissari delegat de la Generalitat a Girona

El periodista Josep Pastells relata la trajectòria del seu avi, el mestre i polític Josep Mascort

La Fundació ha tornat a la ciutat gironina per presentar la darrera publicació fruit de la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2022, Josep Mascort. Republicà lleial, catalanista devot, escrita pel periodista Josep Pastells, net del personatge biografiat.

La presentació s’ha celebrat a la Delegació de la Generalitat a Girona i hi hah participat l’autor de l’obra, acompanyat per Laia Cañigueral, delegada territorial del Govern de la Generalitat a Girona; Josep Clara, professor d’Història Contemporània de la UdG; i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla.

Josep Mascort, mestre de professió, va exercir de diputat d’Esquerra Republicana per Girona a les Corts Republicanes des de novembre de 1933. Durant la Guerra Civil, també va ser director de l’Escola Normal de Girona (agost 1936 – febrer 1938), alcalde de Bescanó (octubre 1937 – agost 1938) i  des d’agost de 1938 comissari delegat de la Generalitat a les comarques gironines, càrrec que ocupà els sis últims mesos abans de l’èxode republicà. Exiliat a Mèxic, va comprar i dirigir un col·legi a Texcoco. Al tornar a Catalunya el 1949, va crear una petita acadèmia privada al Barri Vell de Girona i va treballar-hi quasi fins a la seva mort a la casa pairal de La Creueta.

La presentació es pot recuperar al canal de Youtube de la Fundació: 

Comparteix aquesta noticia