fbpx

Josep Gifreu guanya el Premi d’assaig Irla 2018

Josep Gifreu ha guanyat el Premi d’assaig Irla 2018 per l’obra ‘El quart poder i la independència. La batalla mediàtica en els “fets d’octubre” del Procés’. El text analitza el paper central dels mitjans de comunicació en el procés polític català, i mostra com cert periodisme ha prescindit dels estàndards de la deontologia professional per esdevenir “periodisme de trinxera”. Gifreu és catedràtic de Teoria de la comunicació i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.

El premi està dotat amb 6.000 euros i inclou la publicació de l’obra a la col·lecció El Fil D’Ariadna, d’Angle Editorial. El jurat està format per Agustí Alcoberro, professor d’Història de la UB; Ferran Espada, periodista; Rosa Rey, directora d’Angle Editorial; Cristina Sànchez Miret, professora de Sociologia de la UdG; i Judit Vall, professora d’Economia de la UB.

El treball analitza el tractament informatiu dels principals diaris de les tres esferes periodístiques: la catalana, l’espanyola i la internacional. L’autor considera que en el conflicte Catalunya-Espanya cada bloc polític ha buscat les màximes complicitat i lleialtats en els mitjans, sobretot entorn el que anomena “fets d’octubre”.

Es conclou que la premsa de referència de Madrid va tenir una resposta compacta, persistent i unívoca, clarament bel·ligerant i hostil contra el procés. En canvi, l’ecosistema mediàtic català va haver d’afrontar el debat públic sobre el Procés des de la concurrència d’actors mediàtics posicionats a banda i banda de les parts del conflicte.

Per Gifreu, cal exigir a la premsa espanyola una ètica de la responsabilitat que tingui en compte el preu d’un periodisme no independent, que al final és la subordinació als interessos del gran poder. L’assaig també posa de manifest l’existència d’una mirada universal sobre Catalunya, és a dir, la internacionalització d’un nou relat en la història del món contemporani.

A més, s’inclou el paper de les xarxes socials, tant pel que fa a la capacitat de mobilització com a l’impacte de l’1-O arreu del planeta, i a la configuració de canals de comunicació lliures per part dels dirigents empresonats o a l’exili.

El lliurament del premi tindrà lloc el 14 de juny a l’Ateneu Barcelonès, en el marc de la Nit Irla.

Comparteix aquesta noticia