Se celebren les Jornades de la Fundació Josep Irla a la Universitat Catalana d’Estiu 2021

El lema d’aquest any ha estat «Fer dels Països Catalans una nació normal»

En el marc de la 53a Universitat Catalana d’Estiu, i després que l’any passat s’hagués de celebrar de manera telemàtica, aquest 2021 s’ha pogut tornar a Prada per organitzar les XII Jornades de la Fundació Josep Irla.

Amb el lema «Fer dels Països Catalans una nació normal», aquest any la UCE ha volgut centrar-se en com aconseguir la normalitat. Tant en referència a la recuperació després de la Covid-19 com des d’un punt de vista sociològic, lingüístic i històric.

La Lliçó magistral Víctor Torres: 50 anys de l’Assemblea de Catalunya

Les jornades s’han iniciat el 18 d’agost amb l’Assemblea de Catalunya com a protagonista en la ja tradicional Lliçó magistral. Aprofitant els 50 anys de l’Assemblea de Catalunya, l’exconseller de la Generalitat de Catalunya Josep Huguet, l’advocada i activista Magda Oranich i l’exdirector general de Seguretat Ciutadana Miquel Sellarès han fet un repàs de la història de la plataforma, posant en valor la importància cabdal que va tenir en el moviment antifranquista català.

Com ha recordat Huguet, “l’Assemblea de Catalunya va elaborar una estratègia d’acció no violenta, pacífica, unitària i transversal que va ser capaç d’incloure tothom”, i “va permetre a l’antifranquisme aprendre a treballar de manera democràtica i conjunta en el context de la dictadura”, ha afegit Oranich.

Catalunya, una nova etapa

Com a tancament de les Jornades, que enguany han consistit de dues xerrades per la posada en marxa del procés cap a la nova normalitat, la consellera de la presidència de la Generalitat de Catalunya Laura Vilagrà ha reflexionat sobre com s’ha d’encetar aquesta nova etapa en la política catalana. Així doncs, ha declarat que aquesta legislatura serà la legislatura del feminisme i també del català: “En els propers anys ens ho juguem tot pel català, i treballarem perquè la nova Llei de l’Audiovisual protegeixi la llengua”.

També ha anunciat que serà legislatura on s’exploraran totes les opcions per solucionar el conflicte català, tant des del diàleg com des de l’embat democràtic. “No podem caure en un fals dilema, enfrontant la negociació amb l’embat democràtic. Ens hem de preparar en paral·lel. Totes les opcions estan obertes”, ha conclòs.

Comparteix aquesta noticia