fbpx

Montserrat Palet i Ernest Maragall

Jornada «El treball a l’Europa del segle XXI»

«Les persones són el principal actiu de qualsevol empresa». Sota aquesta màxima, Montserrat Palet, experta en estratègia i competitivitat empresarial, ha presentat l’estudi «Treballar i decidir. La participació dels treballadors com a estratègia empresarial». Acompanyada per l’eurodiputat Ernest Maragall, Palet ha defensat que «la participació dels treballadors en les decisions de l’empresa fomenta la competitivitat empresarial i la cohesió social» i que «el que activa el talent dels treballadors és sentir-se part d’un projecte compartit».

La presentació de l’estudi s’ha emmarcat en la jornada que cada any, des del 2010, la Fundació Josep Irla organitza conjuntament amb el Centre Maurits Coppieters. Enguany, la trobada portava per títol «El treball a l’Europa del segle XXI» i ha servit per reflexionar sobre els principals reptes del mercat laboral europeu. Després de la benvinguda a càrrec d’Antonia Luciani, vicepresidenta del Centre Maurits Coppieters, i de Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla, el professor de Política Comparada a la Universitat d’Oxford, David Rueda, ha ofert la conferència «Precariat i socialdemocràcia», on ha explicat que un dels principals reptes de la socialdemocràcia al segle XXI és la dualització del mercat laboral entre dos grups que ell anomena insiders i outsiders: «Als països de l’OCDE, els treballadors fixos gaudeixen de cotes elevades de protecció, mentre que una massa creixent de treballadors temporals es veuen empesos a feines amb condicions precàries», ha lamentat. «No pots satisfer alhora insiders i outsiders. I el dilema per l’esquerra, en aquest context, és si promoure polítiques pels insiders o pels outsiders, perquè, si se senten abandonats, tots dos grups tenen tendència a votar la dreta», ha alertat.

La jornada s’ha complementat amb la taula rodona «Competitivitat empresarial i mercat laboral a Europa» moderada per David Grosclaude, vicepresident de l’ALE, i on han participat Patrick Gibbels, secretari general de l’European Small Bussines Alliance; José Maria Larrañaga, consultor de grups cooperatius; i Marina Monaco assessora de l’European Trade Union Confederation.

La cloenda ha anat a càrrec de Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Podeu consultar l’estudi «Treballar i decidir. La participació dels treballadors com a estratègia empresarial» al següent enllaç: www.irla.cat/publicacions/treballar-i-decidir

Comparteix aquesta noticia