fbpx

Joaquim Fort, alcalde de la Tarragona republicana i comissari delegat de la Generalitat amb la guerra

Els historiadors Cristian Ferrer i Guillem Puig, guanyadors de la Beca Tarradellas 2022, publiquen la trajectòria de l’esportista, periodista i polític Joaquim Fort

Tarragona ha recordat una de les seves figures polítiques cabdals de la ciutat, l’alcalde Joaquim Fort, a través del treball dels historiadors Cristian Ferrer i Guillem: Joaquim Fort, alcalde republicà de Tarragona. L’obra és fruit de la Beca d’Estudis Històrics President Tarradellas 2022, una beca que impulsa la Fundació Irla amb el suport la Diputació de Tarragona, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet) i la Universitat Rovira i Virgili.

La presentació s’ha celebrat al Centre Cultural de l’Antic Ajuntament de la ciutat i ha comptat amb Cristian Ferrer i Guillem Puig, autors de l’obra; Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; Montserrat Duch, catedràtica d’Història Contemporània de la URV i membre del jurat de la Beca Tarradellas, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla.

L’esportista d’elit i periodista Joaquim Fort i Gibert va ser escollit el 1934 com a primer tinent d’alcalde de Tarragona per Esquerra Republicana. Els Fets d’Octubre d’aquell any el van portar a patir un breu captiveri al vaixell-presó Manuel Arnús, ancorat al port. El febrer de 1936, la victòria del Front d’Esquerres el retornà a l’Ajuntament, i quatre mesos després va ser elegit alcalde de la ciutat. Amb l’esclat de la Guerra Civil, liderà la resposta política al cop d’estat a la ciutat de Tarragona i, a partir del gener de 1937, com a comissari delegat de la Generalitat a Tarragona, va fer front a les dificultats materials de la rereguarda, abans d’incorporar-se a l’Exèrcit Popular de la República i ser ferit en combat. La derrota el portà a l’exili, primer a França i posteriorment a Panamà, Argentina, Perú i Xile, on finalment s’establí.

La presentació es pot recuperar al canal de Youtube de la Fundació:

Comparteix aquesta noticia