fbpx

Joan Selves, entre els polítics d’ERC i Catalunya més importants

L’historiador i periodista Joan Esculies relata la trajectòria del també manresà Joan Selves, home de confiança de Companys i encarregat de l’ordre públic de Catalunya

Manresa ha homenatjat el primer alcalde republicà de la ciutat. L’acte ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament, en el marc de la presentació de la nova biografia escrita per l’historiador manresà Joan Esculies i editada per la Fundació Irla: Joan Selves. De l’alcaldia republicana de Manresa a governar l’ordre públic de Catalunya.

Ha comptat amb la participació de l’autor, acompanyat per Marc Aloy, alcalde de Manresa, Joaquim Aloy, historiador, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla.

Joan Selves i Carner, advocat de formació i periodista de vocació, va esdevenir el primer alcalde republicà de la ciutat amb les eleccions de 1931. Amb aquest càrrec començava el que seria una carrera política meteòrica a les files d’Esquerra Republicana de Catalunya: diputat a les Corts Constituents, diputat al Parlament de Catalunya, conseller d’Agricultura i Economia, conseller de Governació, comissari general d’Ordre Públic, governador general de Catalunya i de nou conseller de Governació. La seva sobtada mort l’any 1934, va trucar la seva trajectòria, a les portes dels Fets d’Octubre.

La presentació es pot recuperar al canal de Youtube de la Fundació:

La recuperació de la figura de Joan Selves

L’alcalde manresà Marc Aloy ha estat l’encarregat d’obrir un acte que ha descrit com emocionant perquè amb la publicació d’aquest llibre es fa “justícia i memòria a la figura del primer alcalde republicà de Manresa”.

L’historiador local Joaquim Aloy, una de les primeres persones en reivindicar la memòria de Selves amb la instauració de la democràcia, va qualificar Selves de ser “la imatge de la responsabilitat, l’home respectat, crític quan calia amb el Govern de la República, que va treballar per la unitat amb amplitud de mires, amb capacitat de lideratge i que sempre busca el diàleg i el consens”. Per tot això, “és el polític que tant es va trobar a faltar durant els Fets d’Octubre de 1934”, ha afegit.

En la seva intervenció, Joan Esculies també ha ressaltat les qualitats de Selves, especialment per la seva capacitat per liderar el traspàs de l’ordre públic de Catalunya. “Joan Selves era el all stars de la política, formava part de la desena de polítics d’Esquerra Republicana i també de Catalunya més important en aquell moment”.

Segons Esculies, “si mai us pregunten qui és un bon polític, no en tingueu cap dubte, Selves era un bon polític perquè entenia la política per servir a la gent”.

El president de la Fundació Irla, Joan Manuel Tresserras, ha agraït la feina d’Esculies, ja que aquesta biografia serveix per “teixir aquella corda de continuïtat a la República, un període que va ser possible per generacions prèvies que movent-se per l’ideal republicà, van construint una base organitzativa que van permetre el canvi

L’acte ha finalitzat amb la intervenció musical de la cantautora manresana Berta Sala i Riba, interpretant “Abril” i “La plaça del Diamant”.

Comparteix aquesta noticia