fbpx
Imatge de la inauguració de l'exposició ImagiNation

Imatge de la inauguració de l'exposició ImagiNation

Inauguració de la mostra ImagiNation a la Facultat de Dret de la UB

L’exposició ImagiNation es pot visitar fins el 18 de maig al vestíbul de l’Edifici principal de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB). Aquest matí se n’ha fet la inauguració amb Xavier Pons, degà de la Facultat de Dret de la UB; Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla; Marta Rovira Martínez, professora de Sociologia de la UAB; i Josep Maria Reniu, professor de Ciència Política de la UB.

La mostra ImagiNation repassa 100 anys de cartellisme sobre autodeterminació a Europa. Es tracta d’una iniciativa de l’Aliança Lliure Europea, organització política que agrupa una cinquantena d’organitzacions de pobles europeus. Tots els cartells exposats estan reproduïts en el llibre homònim ImagiNation que es pot adquirir al web www.e-f-a.org.

Es presenten les lluites de diverses nacions sense estat europees

L’exposició presenta les lluites de diverses nacions sense estat estructurades en deu blocs temàtics: autodeterminació, Europa, pau, medi ambient, drets lingüístics, igualtat de gènere, justícia social, democràcia participativa, identitat nacional, i internacionalisme i solidaritat.

Les intervencions durant la inauguració
Joan Manuel Tresserras ha destacat el contingut dels cartells, que tenen una representació destacada de pobles molt diversos d’Europa. També ha reivindicat la feina de les fundacions -com la Fundació Josep Irla- de rescat de la memòria.

Per Marta Rovira Martínez els cartells de l’exposició ImagiNation mostren la connexió dels pobles postmaterialistes amb valors socials que es traslladen als fets. “A Catalunya l’independentisme és un viver de fenòmens socials”. I ha posat altres exemples com el d’Occitània.

El cartellisme polític és un crit a la paret

Josep Maria Reniu ha dit que el cartellisme polític és un crit a la paret, no un simple mecanisme de propaganda banal o la foto d’un candidat, sinó que força el ciutadà a fixar-s’hi i a rebre un missatge visual i textual. També ha parlat de la comunicació lligada a l’acció política: “El que busca el cartellisme és que es mobilitzin les masses, cridar a la mobilització urgent en allò que els mitjans tradicionals no cobreixen”, ha explicat.

Xavier Pons ha fet la benvinguda institucional i, com a degà, ha valorat el fet d’organitzar activitats més enllà de la docència, com és el cas de la mostra ImagiNation.

Després de mostrar-se a la Universitat de Barcelona, l’exposició es podrà visitar al Carrer de Tallers del Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Serà del 22 de maig al 15 de juny.

Comparteix aquesta noticia