fbpx

Homenatge al periodista i polític balaguerí Joan Sauret

Àlvar Llobet, autor de la biografia: “Vull dedicar aquest llibre a tota la gent que com Sauret van lluitar per la dignitat d’aquest país i mai ningú els havia fet un homenatge”

Un centenar de persones han assistit al Pati de la Biblioteca Margarida de Montferrat per a la presentació de la biografia «Joan Sauret. Tasca i esperança», obra del periodista balaguerí Àlvar Llobet. Després de l’acte, s’ha descobert una placa d’homenatge a Joan Sauret en el número 43 de la Plaça Mercadal, davant la casa on va néixer i viure durant bona part dels seus primers trenta anys de vida.

Ha comptat amb la participació de Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer, Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera, Marta Vilalta, secretària general adjunta d’Esquerra Republicana, Àlvar Llobet, periodista i autor de la biografia, i Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Josep Irla. També ha intervingut la secretària general d’Esquerra Marta Rovira des de Ginebra.

Joan Sauret i Garcia emigra en l’adolescència a Argentina, iniciant a Buenos Aires, en paral·lel, una perenne vocació periodística a través de «Ressorgiment» i un sòlid compromís polític amb el catalanisme republicà. Tornat a la seva ciutat natal, el 1925 crea «Pla i Muntanya», quinzenal d’àmbit comarcal; el 1930 impulsa el Centre Català Republicà; el 1931 participa en la fundació d’Esquerra Republicana; i el 1932 esdevé diputat al Parlament de Catalunya, tasca que compagina amb la de periodista a La Humanitat. Amb la derrota de la Guerra Civil, s’exilia a França on esdevé estret col·laborador del secretari general d’ERC Josep Tarradellas, al qual succeeix al capdavant de l’organització des del 1954 i durant vint-i-dos anys, mantenint la flama del partit a través de «Tribuna», alhora que impulsa l’incipient moviment federalista europeu. Amb la fi del franquisme, el 1976, cedeix el lideratge d’Esquerra Republicana a Heribert Barrera, deixa escrita la peripècia de la diàspora a «L’exili polític català» i retorna al seu bressol a la vora del Segre, per a morir-hi en pau.

La trajectòria de Joan Sauret

El periodista i autor de la biografia Àlvar Llobet ha recordat que “Balaguer li devia un homenatge a Joan Sauret” i ha dedicat aquest llibre a “tota la gent que com Joan Sauret van lluitar per aquest país, per la dignitat d’aquesta país, i que mai ningú els havia fet un homenatge”.

En aquesta línia, Carme Alòs ha reivindicat la recuperació de la Balaguer dels inicis del segle XX, “bressol de grans figures com Joan Sauret o Josep Carner i Ribalta, oblidats durant la dictadura i part de la democràcia”.

Durant la seva intervenció, Marta Vilalta ha destacat la tasca política de Sauret, especialment durant la seva etapa a l’exili: “Qui fa aquesta figura de fil conductor entre passat i futur d’Esquerra Republicana és Joan Sauret a través de la secretaria general a l’exili”. En aquest sentit, ha afegit: “Els projectes polítics són sempre col·lectius, però hi ha persones que són imprescindibles. I això és el que passa amb la figura de Sauret, sense ell, no seríem on som de la mateixa manera”.

El president de la Fundació Joan Manuel Tresserras ha posat en valor la vessant més periodística de Sauret, de com “el fil de continuïtat entre política i el periodisme aporta un cert mètode a l’hora de mirar la realitat i mobilitzar-se per aquesta realitat”. “I aquesta curiositat per entendre el món en el qual viu és el que porta Sauret a comprometre’s pel país”.

Des de Ginebra, Marta Rovira, qui comparteix càrrec i exili com en el seu moment Sauret, també ha volgut dirigir unes paraules: “Com n’és d’evident que rellegint el passat, la història es va repetint, de com estem lligats i relligats per un fil roig que segueix i avança, però malauradament també com seguim sotmesos a aquesta repressió política que ens vol callats i ens vol fer oblidar la memòria”.

L’acte ha acabat amb la intervenció especial de Joan Sauret, net del personatge biografiat, qui s’ha mostrat molt emocionat per compartir la memòria del seu avi.

 

Sobre l’autor

Àlvar Llobet i Sotelo és llicenciat en Història de l’Art per la UB i en Periodisme per la UPF. Actualment, és periodista de Nació Digital. Ha treballat i col·laborat en diversos mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, RNE, La Manyana, Ràdio Balaguer i UA1 Ràdio. Com a autor, ha publicat «El reconeixement internacional de la Intersindical» (2015) i com a editor, «Picar pedra. 50 reflexions republicanes sense jugades mestres» (2021).

Comparteix aquesta noticia