fbpx

Foto d'Aurora Bertrana, portada de l'opuscle

La Fundació Josep Irla publica un opuscle biogràfic d’Aurora Bertrana

L’escriptora és un exemple de dona liberal, progressista i europea

«Aurora Bertrana. Un esperit lliure i compromès» és el darrer opuscle publicat per la Fundació Josep Irla. Es tracta d’un document que retrata la figura d’Aurora Bertrana i Salazar (1892-1974) com a exemple de dona liberal i cosmopolita, progressista i europea. Darrera el vessant d’escriptora, hi ha una Bertrana guiada pels ideals de la llibertat i la justícia social, compromesa amb l’emancipació de les classes populars i, especialment, de les dones treballadores.

L’edició de l’opuscle ha comptat amb l’assessorament històric de Xavier Carmaniu. Amb aquesta publicació, la Fundació Josep Irla fa un pas més en la recuperació de la memòria de persones que han abraçat els valors republicans, especialment de les dones, que tot sovint han estat les grans oblidades per la història.

Aurora Bertrana és una figura cabdal per entendre el segle XX

L’escriptora és una icona per a totes les dones que viuen amb un esperi lliure i compromès. Bertrana és coneguda per la seva trajectòria literària, en què destaquen els llibres de viatges i les seves memòries, que l’erigeixen com una de les granes escriptores catalanes de tots els temps. Aquesta biografia va més enllà, i descobreix la Bertrana que es comprometé amb la República, que es veié obligada a marxar a l’exili, que visqué el retorn a la Catalunya sotmesa pel franquisme com una derrota, i que contribuí a la resistència cultural catalana a la dècada de 1960.

L’opuscle parla de les arrels gironines d’Aurora Bertrana, de la seva joventut dedicada a la música, del seu esperit cosmopolita, de la seva passió pels viatges, el periodisme i la literatura, i de les seves idees feministes que es veuen reflectides en els seus articles.

“(…) Bertrana esdevé una peça clau de la naixent xarxa feminista esquerrana que s’articula en els primers compassos de la República, mostrant un compromís polític i social que segurament encara avui és la vessant més desconeguda de l’escriptora gironina”, recull l’opuscle.

A més, el text esmenta que Aurora Bertrana és una de les principals activistes del periodisme femení amb consciència de gènere. També en destaca la seva part més política com a candidata d’Esquerra Republicana a les eleccions del Congrés de Diputats de 1933, i la seva visió de la Guerra Civil amb un esperit periodístic.

Us podeu descarregar la publicació clicant aquí.

Comparteix aquesta noticia